Riješite se tamnih usana: 5 prirodnih preparata za ružičaste usne!

Predstavljamo vam isplative prirodne preparate koji vašim usnama mogu vratiti rozu boju bez ikakvih nuspojava

Jesu li vaše usne postale tamne ili neujednačene boje? Pušenje može biti uzrok tamnih usana. Suhe usne koje su bez zaštite izložene suncu, takođe mogu izgledati mutno i tamno. Na njima mogu da se jave i pigmentacijske mrlje, poput pjegica. Zaštita usana od sunca, kao i korištenje sredstava za njegu kože mogu da ih izblijedje. Ukoliko pušite, riješite se ove štetne navike, a uzmite u obzir i sljedeća stanja:

  • Melazma: poremećaj kože s tamnom, obično simetričnom hiperpigmentacijom. Braonkasto-sivkaste fleke obično nastaju na čelu, nosu, obrazima ili usnama. Melazma se najčešće povezuje sa izlaganjem suncu, korištenjem oralne kontracepcije, te sa trudnoćom.
  • Acanthosis nigricans: poremećaj kože s tamnim, baršunastim flekama na vratu, ispod pazuha, na preponama, usnama i dlanovima.
  • Peutz-Jeghers sindrom: genetski poremećaja koji uzrokuje male crno-smeđe mrlje na usnama, desnima i unutar usta.

Ljekari vam mogu savjetovati laserski tretman kako bi vratili ružičastu boju usnama, a u nastavku možete pronaći isplative prirodne lijekove sa kojima to možete učiniti bez ikakvih nuspojava.

1. Koristite zaštitu od sunca za usne

Možda za lice već koristite kremu za sunčanje, ali jeste li znali da i vaše usne trebaju zaštitu od sunca? Izlaganje suncu ne samo da može potamniti kožu, već i da je ošteti i dovede do kancerogenih promjena. Nanesite kremu za sunčanje namijenjenu usnama sa zaštitnim faktorom 15 (ili većim). Koristite ovu zaštitu tokom cijele godine i češće je nanosite ako boravite na jakom suncu.

2. Piling sa šećerom

Suha koža i mrtve stanice mogu doprinijeti tome da vam usne izgledaju uvenulo i tamno. Redovnim pilingom uklonite mrtve stanice kože s vaših usana. Kao sredstvo za eksfolijaciju možete upotrijebiti šećer.

Šta da uradite:

Pomiješajte čajnu kašikicu maslinovog ulja sa kašikicom smeđeg ili običnog šećera da biste napravili grublju smjesu. Nanesite smjesu za piling i nježno, kružnim pokretima izmasirajte usne. Lagano utrljajte piling na usnama i pustite ga da odstoji oko 5 minuta. Isperite vodom i a zatim usne hidrirajte balzamom po izboru.

3. Hidrirajte usne medom

Med je moćan humektant, odnosno može privući i zadržati vlagu na površini usana. Pored toga, med ima i ljekovita svojstva. Pomaže u zacjeljivanju rana i opekotina od sunca. Dakle, ako imate oštećene ili ispucale usne, med zaista može biti od pomoći.

Šta da uradite:

Navlažite usne i nanesite na njih sloj meda. Ostavite med tokom noći (ili što je duže moguće), a nakon toga koristite balzam za hidrataciju usana. Balzam od pčelinjeg voska je odličan izbor.

Nature Beekeeper Honey Flower Pollen Yellow

Zaštitite usne pčelinjim voskom

Pčelinji vosak je dobro poznat u svijetu medicine, preparativne pa i dekorativne kozmetike. U pitanju je tvar koju proizvode pčela tokom izgradnje svoje košnice. Može stvoriti zaštitni sloj na vašoj koži i spriječiti gubitak vlage. Pored toga, pčelinji vosak ima i antioksidativna te protuupalna svojstva.

Šta da uradite:

Stavite u mikrovalnu ¼ šoljice pčelinjeg voska i ¼ šoljice avokado maslaca i zagrijavajte u intervalima od 30 sekundi dok se ne rastope. Stavite smjesu u čistu kutijicu i koristite je kao balzam za usne.

5. Prirodni posvetljivači kože

Pigment poznat kao melanin prisutan u našoj koži i odgovoran je za njenu boju. Naše usne prirodno sadrže manje melanina, ali ako imate hiperpigmentaciju, sredstva za posvjetljivanje kože mogu pomoći u smanjenju njegovog nivoa.

Probajte posvijetliti usne ovim prirodnim sastojcima:

Kurkuma

Kurkuma se tradicionalno koristi za posvjetljivanje kože u jugoistočnoj Aziji. Prema istraživanju, kurkumini – komponenta koja se nalazi u kurkumi – može da spriječi proizvodnju melanina. Možete koristiti ovaj snažan začin za izbljeđivanje tamnih usana, ali imajte na umu da kurkuma može privremeno vaše usne obojiti u žutio.

Šta da učinite:

Pomiješajte 1 čajnu kašikicu kurkume i 1 kašiku kremastog mlijeka da biste napravili smjesu. Nanesite smjesu na usne i ostavite je da djeluje oko 5 minuta. Isperite je i napravite piling sa malo šećera. Zatim namažite zaštitni balzam za usne.

Avokado

Ako ste mislili da je avokado dobar samo za ishranu, prevarili ste se. On takođe može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije kože. Glutation, antioksidant prisutan u avokadu, može smanjiti nivo melanina inhibiranjem tirozinaze, enzima koji je uključen u njegovu sintezu.

Šta da učinite:

Ispasirajte avokado. Nanesite smjesu na usne i pustite da ovaj kremasti, ljekoviti plod pomogne vašoj koži.

Limun

Sok od limuna obično se koristi za posvjetljivanje kože. Smatra se učinkovitim sredstvom za izbjeljivanje. Pored toga, sadrži vitamin C koji inhibira formiranje melanina.

Šta da učinite:

Pomiješajte čajnu kašikicu limunovog soka sa medom i glicerinom. Nanosite smjesu na usne svadnevno oko sedam dana. To bi trebalo da je dovoljno da biste poboljšali boju usana.

Sojino mlijeko

Utvrđeno je da proteini prisutni u soji djeluju na depigmentaciju kože ometajući proces transfera melanina.

Šta da učinite:

Pasterizovano sojino mlijeko nema proteine za depigmentiranje. Dakle, koristite svježe sojino mlijeko na usnama kako biste ih posvijetlili.

Curejoy/E.Bučinski