Šta vas sve očekuje poslije porođaja?

Upoznajte se sa promjenama koje će uslijediti prvih dana nakon porođaja, kako bi vam period babina prošao što bezbolnije.

U prvih četrdeset dana porodilja će se suočiti sa problemima kao što su krvarenje, uspostavljanje laktacije, bolne dojke, promjena ritma spavanja… Upoznajte se sa promjenama koje će uslijediti prvih dana nakon porođaja, kako bi vam period babina prošao što bezbolnije:

Zašto žena krvari posle porođaja?

Zahvaljujući odbrambenom mehanizmu koji se sastoji u lučenju babinjeg pranja – lohija (zaštitni sekret), koje štiti od infekcija, imunološki sistem žene je nakon porođaja pojačan.

Ovaj sekret je u početku obilan (krvav, sukrvičav), a zatim postepeno postaje bistriji i sluzav, da bi poslije desetak dana dobio bjeličastu boju.

Na kraju babina, kada organizmu više nisu potrebne, lohije nestaju.

Kako se tretira rana od epiziotomije?

Rana posle epiziotomije se njeguje antiseptičkim rastvorima ili tečnim sapunima tako što se pere najmanje dva puta dnevno, a obavezno poslije svakog pražnjenja debelog creva, tokom sedam do deset dana od porođaja. U najvećem broju slučajeva koža veoma lijepo zarasta, a ožiljak je crtastog oblika.

Zašto je skupljanje materice nekada bolno?

Poslije porođaja, materica počinje da se skuplja, i njena zapremina se smanjuje. Tri do četiri dana poslije porođaja to može da bude bolno, pošto se materica grči.

Ali, ne treba brinuti, jer je to znak da se sve vraća u normalu. A skupljanje je prevencija od mogućeg krvarenja, koje može da se javi na mjestu gdje je posteljica bila vezana za zid materice.

Za vrijeme i poslije dojenja, bolovi će se vjerovatno pojačavati jer hormon oksitocin, koji utiče na lučenje mlijeka, doprinosi i stezanju materičnih mišića (kontrakcije).

Nije neuobičajeno i ako su bolovi jači poslije drugog porođaja, jer materični mišići moraju da rade teži posao kako bi se vratili u normalu.

Ipak, treba biti oprezan, jer postoji mogućnost da su pojačani bolovi rezultat pokušaja materice da izbaci zaostale produkte zgrušavanja krvi, tako da su neophodne redovne kontrole kod ginekologa. Ne savjetuje se uzimanje aspirina, jer on može da pojača rizik od krvarenja.

Obično sve dolazi na svoje mjesto poslije tri nedjelje, naročito ako dojite, jer to doprinosi povlačenju materice.

Šta se radi kada dojke nabreknu?

Ukoliko su vam zbog naglog nadolaženja mlijeka grudi nabrekle, a bebi nije vrijeme za sisanje, ili ne možete da izmlazategrudi u tom trenutku, dozvoljeno je da stavite hladne obloge (najduže petnaest minuta).

Kada se pripremite za dojenje ili izmlazanje, stavite na dojke tople obloge (takođe maksimalno petnaest minuta), kako bi se mliječni kanali opustili i omogućili lakše «pražnjenje».

Šta podrazumijeva pravilna njega dojki?

Ličnu higijenu ruku i dojki treba redovno održavati tako što ćete ih prati blagim, neutralnim sapunom i mlakom vodom.

Takođe, prije svakog podoja premažite bradavicu i areolu svojim mlijekom, jer na taj način uspostavljate mirisni kontakt sa bebom.

Majčino mlijeko stvara pravi zaštitni film, pa se na ovaj način bradavice štite od infekcija i nastajanja ragada (ozljeda).

Kada će se stomak “vratiti” u stanje pre trudnoće?

Istezanje trbušnog zida, kao i hormonske i metaboličke promjene u toku trudnoće obično rezultiraju mekim i opuštenim prednjim trbušnim zidom.

Zavisno od stepena oštećenja struktura u samoj koži i mišićima, za njegovo obnavljanje je najčešće potrebno pet do šest nedjelja.

Međutim, pucanje elastičnih vlakana u koži i mišićima ponekad ostaje trajno vidljivo kao sedefaste pruge (strije), kao i opušten prednji trbušni zid.

Problem tvrde stolice

Mnoge žene poslije porođaja imaju problem sa velikom nuždom zbog straha da se rana “ne pocijepa” (ako je rađena epiziotomija). Zbog toga dolazi do nagomilavanja i stvrdnjavanja stolice, što vremenom još više otežava situaciju.

Prva stolica se očekuje dva do tri dana posle porođaja, a ako izostane – daju se tablete (ili klizme) koje izazivaju pojačan rad crijeva.

Takođe, treba znati da majka ne može da bude otpuštena iz porodilišta dok ne dobije stolicu.

Izvor: yumama.com