Prirodni diuretici za izbacivanje viška vode iz organizma

Diuretici (lijekovi) su tvari koje nam pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Zadržavanje tekućine u organizmu može uzrokovati nadutost, osjećaj težine, umor ali i mnoge druge simptome. Nakupljanje vode u organizmu najčešće je posljedica hormonalnog disbalansa, pretjeranog unosa soli, šećera i masnoća, kao i nedovoljnog unosa vitamina B i proteina.

Kada govorimo o diureticima, većinom mislimo na lijekove koji uzrokuju pojačano izlučivanje urina. Određena medicinska stanja zahtijevaju primjenu takvih lijekova kako ne bi došlo do komplikacija, no za manje zahtjevna medicinska stanja mogu se koristiti i prirodni diuretici. Ako vam je ljekar već propisao diuretike nemojte ih prestati uzimati bez prethodne konzultacije s njim.

Neopreznom konzumacijom lijekova diuretika i prirodnih diuretika može doći do pretjeranog gubitka elektrolita. U slučaju da ne koristite medicinske diuretike, kod izbacivanja vode i toksina mogu vam pomoći prirodni diuretici – namirnice čijom se konzumacijom potiče stimulacija organizma.

Koristi li se diuretik za mršavljenje? Sami po sebi, diuretik nema nikakve šanse u otklanjanju masnih naslaga no može vam pomoći u izbacivanju viška tekućine.

Kako najbrže izbaciti višak vode iz organizma? 

Budući da se svi ponekad osjećamo napuhnuto, a posebno kada je riječ o toplim danima, prekomjernom stajanju ili hodanju, svi se pitamo kako najbrže izbaciti višak vode iz organizma? Nakupljanje vode u organizmu kod žena je posebno raširen problem, za što su većinom zaslužni genetika i menstrualni ciklus.

Posebno izražen problem je i oticanje nogu i zglobova, stoga vam u nastavku donosimo nekoliko ideja o tome kako prirodnim putem izbaciti vodu iz nogu.

Najčešći uzroci zadržavanja vode u organizmu su:

 • dugo stajanje ili sjedenje,
 • smanjen unos tekućine tijekom dana,
 • toplo vrijeme (oticanje nogu i zglobova),
 • hronične bolesti,
 • loša prehrana (slana, slatka i masna hrana),
 • PMS,
 • akutni edemi (zadržavanje vode),
 • hronični edemi,
 • zatajenje srca i bubrega,
 • visok krvni tlak.

Premda zvuči neobično, ali što više tekućine (vode) pijete, to ćete više vode izbaciti iz organizma. Prije svega je potrebno pokušati utjecati na one faktore nad kojima imate potpunu kontrolu. Pravilna prehrana je prvi i osnovni faktor:

 • hranite se namirnicama koje su bogate antioksidansima i vlaknima(peršun, krastavac, paradajz, razne vrste salata, kelj, kupus, češnjak, đumbir, mrkva, jabuka i limun),
 • ako želite potaknuti i ubrzati metabolizam, za doručak konzumirajte zobene žitarice,
 • smanjite konzumaciju soli, šećera, masnih i prerađenih namirnica (konzervansi) te ugljikohidrata.

Jaki prirodni diuretici koji će vam pomoći u super brzom izbacivanju tekućine i toksina iz organizma su:

 • voda (dnevno je potrebno piti barem litru i pol do dvije),
 • smoothie od đumbira i agruma,
 • smoothie od đumbira, mrkve i jabuke,
 • detoksikacijska voda s agrumima,
 • mlaka voda u kombinaciji s jabukovim sirćetom,
 • čaj od koprive,
 • čaj od brusnice,
 • čaj od peršuna,
 • uvin H čaj,
 • zeleni čaj.

Prirodni diuretici u tabletama nisu tako česta pojava u apotekama. U apoteci uz liječnički recept možete dobiti farmakološki diuretik, ili bez recepta – čaj.

Diuretici bez recepta koje možete pronaći u svom domu

U vašem domu se nalazi niz prirodnih preparata za koje vam neće biti potreban recept već svega malo dobre volje i istraživanja da biste iz ponuđenog iskoristili ono najbolje.

Paradajz kao prirodni diuretik

Paradajz se često koristi kao prirodni diuretik s obzirom na to da sadrži visok udio vode, a osim toga, bogata je karotenom, antioksidansom likopenom i vitaminom C. Konzumacija rajčice pomače otpuštanju vode iz bubrega, kao i uklanjanju toksina.

Osim toga, paradajz sadrži mnoge organske kiseline i pektine koji aktiviraju proces probave i sprječavaju negativno djelovanje bakterija.

Maslačak kao prirodni diuretik

Maslačak se takođe često koristi kao prirodni diuretik. Naime, dokazano je kako njegova konzumacija učinkovito pomaže bubrezima kod uklanjanja viška vode i soli, a  pritom je i dobar izvor kalija koji je vitalni mineral u tijelu.

Premda maslačak ne izaziva nikakve nuspojave, ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa žučnim kamencem.

Krastavac kao prirodni diuretik

Krastavac obiluje sumporom i silicijem, pa tako povećava lučenje mokraćne kiseline i ispuštanje toksina. Visoki udio vode također doprinosi diuretskom učinku, a njegovom konzumacijom se stimulira i izbacivanje masnoće iz organizma.

Mrkva kao prirodni diuretik

Mrkva potiče i ubrzava metabolizam, potiče izlučivanje suvišne tekućine i toksina, a osim toga doprinosi i uklanjanju masnih naslaga te smanjenju holesterola. Upravo zbog svega toga se mrkva koristi kao prirodni diuretik.

Bijeli luk kao prirodni diuretik

Bijeli luk posjeduje veliki potencijal čišćenja organizma od nepotrebnih isuvišnih tvari. Razlaganje i izbacivanje suvišnih količina masti putem mokraće pozitivna je posljedica njegove redovite konzumacije.

Kukuruzna svila kao prirodni diuretik

Kada se pije kao čaj, kukuruzna svila je izvrstan diuretik. Naime, ona pomaže kod zastoja mokraće, pa se tako u vrlo kratkom vremenu može povećati količina izlučene tekućine i to bez štetnih posljedica, što je posebno bitno kod onih bolesti gdje nakupljanje vode ima nepovoljan uticaj na organizam.

Peršun kao prirodni diuretik

Peršin je jak prirodni diuretik koji potiče rad bubrega i tako doprinosi izbacivanju suvišne tekućine i toksina.

Celer kao prirodni diuretik

Celer je cijenjen prirodni diuretik koji je uz to efikasan u liječenju bubrega i mokraćnih kanala.

Zelena salata kao prirodni diuretik

Zelena salata je učinkovit diuretik s obzirom na to da sadrži kalij, fosfor, kalcij i magnezij, te vitamin C, karoten, vitamin E, vitamine B1, B2, B i niacin.

Osim toga, zelena salata u svom sastavu ima 90% vode.

Kupus kao prirodni diuretik

S obzirom na to da potiče pojačano izlučivanje tekućine, kupus se može smatrati učinkovitim diuretikom, a osim toga povoljno djeluje na crijevnu floru i jedan je od poznatijih prirodnih lijekova koji se koriste za detoksikaciju organizma tokom zime.

Šparoge kao prirodni diuretik

Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka, a uz to obiluju alkaloidom asparaginom koji poboljšava funkciju bubrega i tako potiče izbacivanje suvišnih tekućina i toksina.

Brusnica kao prirodni diuretik

Brusnica se smatra jednim od najboljih i najefikasnijih diuretika kada je riječ o sprječavanju retencije vode, ali i izlučivanju mokraće iz tijela.

Lubenica kao diuretik

Lubenica se često koristi kao prirodni diuretik s obzirom na to da je bogata kalijem, fosforom, magnezijem i cinkom, a osim toga ima i visok udio vode. Budući da ima visok udio vode, diuretsko djelovanje lubenice se povećava.

Uvin čaj kao prirodni diuretik

Uvin čaj popularan je lijek za oboljenja urinarnog trakta. Osim toga, uvin čaj djeluje antimikrobno i diuretski, pa je tako efikasan prirodni diuretik.

Zeleni čaj kao prirodni diuretik

Zeleni čaj pomaže kod blage detoksikacije organizma i jedan je od najčešće korištenih prirodnih diuretika, premda ima slabije djelovanje od nekih drugih prirodnih sredstava korištenih u te svrhe.

Jabukovo sirće kao prirodni diuretik

Kako bi se postigao diuretski učinak preporučuje se  konzumirati tri do četiri puta dnevno dvije čajne kašike jabukovog sirćeta pomiješanog u čaši vode.

 

Izvor: Kreni zdravo