Biseri mudrosti: Šta bi bake savjetovale same sebi da ponovo mogu biti mlade?

Photo credit: Alex Santos Silva

Svi koji imaju privilegiju da i u ovom trenutku razgovaraju sa svojim bakama i djedovima, svjesni su bisera mudrosti koje možemo da dobijemo od svojih prethodnika. Porcija toplih riječi, utjeha kad treba ili konkretan savjet koji svojom žestinom može da ukroti nepredljvidivu sudbinu, bar na trenutak, poklon su njihovog životnog iskustva.

Njihovi uspjesi, promašaji i anegdote, vezani su u jedan buket, i mogu da nas oplemene zauvijek.

Kako se vremenom povećavaju godine iskustva ali i količina mudrosti, korisnice Gransneta, web platforme za žene treće životne dobi, udružile su svoje kolektivno znanje kako bi došle do ključnih savjeta.

Ove savjete one bi, kako kažu, retrospektivno dale mlađim verzijama sebe, kada bi mogle da se vrate u prošlost. Ovako ih poklanjaju nama na znanje.

Kada se saberu sve bake koje su učestvovale u ovoj svojevrsnoj “anketi”, onda govorimo o 3.647.992 godina životnog iskustva, a to je nešto. Bolje rečeno, to je WOW! 😀

Na neke od od njihovih prijedloga mogle biste da se zarumenite (bake nam savjetuju da imamo više seksa?), ali gransnetovke iz iskustva znaju da one stvari koje su nam danas važne, dobro izblijede i postaju beznačajne u trenutku kada zakoračite u 6. deceniju života.

Predstavljamo vam njihove brižljivo odabrane mudre riječi, na koje se moramo podsjetiti, bez obzira na našu životnu dob.

Photo credit: Todd Kulesza

1. Budite malo egoističniji

Čak i danas, žene se često suočavaju sa (neizgovorenim) pritiscima da tuđe potrebe stavljaju na prvo mjesto. Nesebičnost u malim dozama je divna stvar – ali ne zaboravite na vlastite interese i prioritete. “Čak sam se i udala kako ne bih uznemirila nekog drugog”, rekla je žalosno jedna Gransnet baka. Treba li spomenuti da stvari kod nje nisu dobro završile?

“Bolje je biti lav makar jedan dan u životu nego ovca cijelog života”, Elizabeth Kenny

2. Nemojte pristati na vjeridbu prije nego što upoznate njegove roditelje

Odabir vašeg životnog partnera je jedna od najvećih odluka koje ćete donijeti, tako da je bitno da svoju domaću zadaću obavite kako treba. Obratite pažnju na interakciju između roditelja vašeg izabranika; vaš voljeni bi mogao da prenese odnos svojih roditelja u vaš brak, kako godine prolaze.

I dok smo na temi vjenčanja, jako je bitno da se postarate da finansijski možete da brinete sami o sebi, naročito ako stvari krenu u pogrešnom pravcu. Kao što jedna mudra korisnica Gransneta kaže: “Teško je jasno vidjeti partnera ako ste zaista zabrinute oko egzistencijalnih pitanja i ako ste finansijski zavisne od njega”.

3. Prestanite patiti zbog svog izgleda!

Ozbiljno: zaustavite se! Kako ćete osvojiti svijet ako provodite svoje vrijeme brinući se zbog širokih kukova? Osim toga, zreloj osobi je potpuno jasno da su ljudi, bez izuzetka i na svoj način, zapanjujuće lijepi bez obzira na kilograme i građu. Odbacite samokritičnost – ili kao što ga jedna Gransnet baka kaže: “UŽIVAJTE u tome što ste atraktivne (i prestanite se stiditi)!”

4. Upražnjavajte više seksa…sa više ljudi…

Hmmm… Vjerovatno niste očekivali da vam bake savjetodavci preporučuju da budete slobodniji u svom intimnom životu. Ipak, riječ je o zajedničkom Gransnet mišljenju, koje se odnosi kako na “seks radi rekreacije” tako i na činjenicu da ćete sa određenim stepenom iskustva naći nekoga ko vam zaista u ovom smislu odgovara.

“U brak sam ušla kao djevica, što je bila katastrofa i sve je završilo razvodom”, kaže jedna bakica. “Ako bih sve mogla učiniti ispočetka, malo bih istraživala u seksu, prije nego što konačno odaberem partnera za sva vremena.”

“Radije se kajem za stvari koje sam učinila, nego za stvari koje nisam učinila”, Lucille Ball

5. Obrazujte se, obrazujte se, obrazujte se!

Stisnite petlju, školujte se i obezbijedite si profesionalnu kvalifikaciju. U stvari, marljivost i rad na sebi (bez prestanka) bi trebalo da bude vaš modus vivendi. Savjeti glasno i jasno kažu:”Šta ćete odabrati kao životni poziv manje je bitno; bez obzira na to, vaše će se životne opcije jako proširiti, a prepreke savladati, ako žestoko radite na sebi i na tome što ste odabrale”.

“Prepreke su one strašne stvari koje ugledaš u trenutku kada skineš oči sa svog cilja”, Henry Ford

6. Na trendove gledajte sa rezervom

Što ste starije, više ćete shvatati da nema ničeg novog pod suncem: očupane i iscrtane lukove iznad očiju zamijeniće trend velikih, žbunastih obrva, nakon čega će se neizbježno ponovno početi čupkati pincetom, i tako u nedogled.

Najbolje je da sa obrvama – kao i sa svim drugim trendovima – nađete srednji put. Svoj put. Neće vam sve odgovarati, i podsjetite se na tačku 3 – vjerovatno ste već sad prekrasni!

7. Slušajte ljude koji vas vole

Život je pun ljudi koji će vam drsko poturati svoje mišljenje o svemu i svačemu, od vašeg posla do izbora imena za vaše dijete. Ako imate sreće, bićete okruženi ljudima koji vas zaista vole i brinu o vašoj dobrobiti.

Obratite pažnju na ovu drugu grupu i ignorišite prvu (osim ako vam nude “šampanjac i kavijar”). Kao što je jedna bakica rekla: ‘Ako neki lijevi kolega sa posla ne voli vašeg supruga, to je potpuno nebitno; međutim, ako svi vaši bliski prijatelji i članovi porodice misle da ste s pogrešnom osobom, trebalo bi da razmotrite mogućnost da u njihovom stavu ima neke istine”.

8. Noge utoplite, a glavu ohladite

Nemojte da zaboravite da pazite na zube, koljena i ženske organe. I nikada ne ignorišite obavještenja iz banke. Pamet u glavu, i samo staloženo!

9. Budite svjesni ovih savjeta ali i ličnog iskustva

Postoji samo jedno pravilo u život, a to je: Nema žaljenja!

Svako čini pogreške, i često su pogreške te koje čine nas; koje čine ko smo. “Ja ne bih bila ja, ova osoba kakva sam sada, da sam sa 16 godina slušala stariju sebe”, kaže jedna baka. “Zapravo, vjerovatno bih bila još nepodnošljivija!” 😀

“Nemoj ići tamo gdje će te put voditi; idi tamo gdje nema puta i ostavi stazu iza sebe”, Ralph Waldo Emerson

I konačno…

Ako stvari pođu u pogrešnom pravcu, zapamtite:

10. “Život je dug, ako smo te sreće, i ništa ne ostaje isto zauvijek! Ništa ne traje vječno.”

 

Priredila: Erna Bučinski