Psiholog otkriva: “Pravilo od 3 minuta” koje svi roditelji treba da slijede

Koliko vremena provodite sa djetetom nakon posla? Tehnički, potrebno nam je samo oko 30 minuta da pripremimo večeru za njih, oko 15 minuta da pročitamo knjigu i samo trenutak da ih poljubimo za laku noć.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, pored svih ovih perioda, prva 3 minuta komunikacije mogu biti važnija od cijelog dana.

Psiholog Natalija Sirotič objasnila je za Brightside.me pravilo od 3 minuta, a prema njenim riječima, ako pratite ove savjete, uživaćete povjerenje vašeg djeteta čak i kada bude u tinejdžerskom uzrastu.

Svako dijete će naći ovaj ili onaj način da vam ISPRIČA SVE što je naumilo. Sad i odmah! 😁Ako nemate zaštitne slušalice kao mama sa slike, onda pod hitno morate da naučite “Pravilo 3 minuta”.

Kako da koristite ova 3 minuta ispravno da bi se postigao nivo potpunog razumjevanja sa djetetom? Prilično je lako!

Pravilo 3 minuta

Ovo pravilo kaže da morate svakodnevno da upoznajete svoje dijete, kao da se niste dugo vidjeli (iako je istina da se niste videli 5 minuta dok ste bili u prodavnici).

Pored toga, veoma je važno biti na istom nivou sa djetetovim očima i provesti prva 3 minuta sa djetetom pitajući ga šta se desilo dok ste bili odsutni. A, posebno je važno poštovati ovo pravilo kada preuzmete dijete iz vrtića, škole ili kada se vratite kući sa posla.

Zašto je to neophodno?

Prema riječima ovog psihologa, tokom prvih minuta nakon što vidite svoje dijete, ono vam govori sve najvažnije informacije koje je zapamtilo.

Posljedice ignorisanja pravila od 3 minuta mogu se razlikovati u zavisnosti od karaktera djeteta. Neko ko nema šansu da sve govori roditeljima kad to može, neće govoriti o vrlo važnim stvarima i tokom drugog vremena, a neke činjenice će izgledati nebitne čak i da pričaju o njima. U ovom slučaju, roditelji mogu propustiti mnogo važnih stvari.

Druga djeca će nastaviti da govore cijelo veče, podsjećajući na nove činjenice svaki put dok ne ispričaju sve do detalja. Roditelji takvog djeteta imaju rizik da ne čuju puno stvari, jer će za njih razgovorljivo dijete postati samo pozadinska buka.

Dodatne preporuke

Važno je napomenuti da ovo pravilo ne znači da treba da provedete samo 3 minuta dnevno sa djetetom. To prije svega znači da morate provesti 3 minuta sa djetetom odmah nakon što ste se sreli da biste bili sigurni da čujete sve što je djetetu važno da vam kaže.

Takođe, kako biste dosegli nivo potpunog razumijevanja sa vašim mališanom, možete pratiti ove psihološke preporuke:

  • Provedite neko vrijeme tokom dana u zajedničkim aktivnostima koje volite i vi i vaše dijete.
  • Potrudite se da djeca razumiju da ste ih saslušali. Na primjer, možete ponoviti informacije koje ste čuli od svog djeteta kako biste bili sigurni da ste pravilno razumjeli sve.
  • Ne glumite lažno uzbuđenje i oduševljenje.
  • Vratite se kasnije ponovo na razgovor, neka znaju da se sjećate o čemu su razgovarali s vama.
  • Izbjegavajte dugotrajne i beskorisne argumente čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno. Samo recite svom djetetu: “OK, razumijem da se ne slažeš sa mnom.”

Kako vi provodite svoje vrijeme s djetetom? Možda pratite pravilo od 3 minuta na intuitivnom nivou i uvijek slušajte sve što imaju da kažu? Pišite nam u komentaru ili na našoj FB stranici.

Ilustracije: Brightside.me
Tekst i adaptacija: Mamaklik.com