Kućni ljubimci i toplotni udar

Credit to: Tomas Damjanović

I kućni ljubimci, kao i ljudi, vrlo lako mogu biti pogođeni hipertermijom i toplotnim udarom.

Psi i mačke ljetne dane provode u svojim krznenim bundicama (pokušajte da zamislite avgust u zimskoj jakni), a znojne žlijezde su im smještene u šapicama, pa nemaju mogućnost da pomoću znojenja regulištu vlastitu temperaturu.

Ovo stanje može da pogodi životinje bez obzira na njihovu starosnu dob.

Pregrijavanje organizma najćešće se dešava ljubimcima ostavljenim u automobilu, ili tokom dugih putovanja u prevoznom sredstvu bez adekvatne klimatizacije, kao i u drugim situacijama, poput istrčavanja i šetnje na visokim temperaturama, tokom izložbi pasa, ukoliko je privezani dvorišni pas izložen suncu i tome slično.

Manifestuje se pretjeranim dahtanjem/zadihanošću, slinjenjem, povišenom tjelesnom temperaturom, promjenom boje zubnog mesa, akutnim zatajenjem bubrega (životnja koja dugo ne piški), ubrzanim radom srca.

Credit to: Tomas Damjanović

Kao prva pomoć, savjetuje se polijevanje životinje hladnom (ne ledenom!) vodom, i pokrivanje hladnim, mokrim ručnicima. Treba naglasiti da je ovo privjerena mjera, i da stanje hipertermije zahtijeva obavezan veterinarski pregled.

Sasvim je moguće da kuca primi infuziju.

Da do hipertermije i toplotnog udara ne bi došlo, preporučuje se da se četvoronožnim drugarima pijaća voda mijenja nekoliko puta dnevno, da životinjama na raspolaganju bude mjesto koje je prozračno i zaštićeno od sunca, te da im se ograniče igra i fizičke aktivnosti tokom najtopijeg dijela dana.