Zanimljivosti o blizancima koje možda niste znali

RODITELJI BLIZANACA ZNAJU DA JE TO DUPLA OBAVEZA, ALI I DUPLA RADOST, A EVO NEKIH PODATAKA KOJE, MOŽDA, NISTE ZNALI O BLIZANCIMA.

Podaci pokazuju da je jedna od 80 trudnoća blizanačka, a na hiljadu rođene djece na svijet dođe od 3 do 5 jednojajčanih blizanaca.

Oni su identični, a često su im i otisci prstiju vrlo slični, odnosno izgledaju kao odraz u ogledalu. Interesantno je da se blizanci sa različitom bojom kože rađaju veoma rijetko, ali genetičari tvrde da će ih biti sve više, jer i majka i otac daju djetetu po 50 odsto svojih gena, a prva generacija potomaka roditelja različite rase uglavnom ih ravnomjerno raspoređuje.

Kada su u pitanju jednojajčani blizanci uglavnom su istog pola, dok su blizanci različitog pola uvek dvojajčani. Jednojajčani blizanci su uglavnom rezultat slučajnosti, dok se dvojajčani najčešće rađaju kada žena ima veći broj ovulacija ili je za to genetski predodređena.

Čak polovina blizanaca razvije svoj jezik, razumljiv samo njima, i to najčešće u drugoj godini. Kvare govor i modifikuju ga, ali se savršeno razumiju. Velika je vjerovatnoća da će blizanci biti ljevoruki. Čak svaki peti piše lijevom rukom, dok je kod ostale populacije ljevoruko samo 10 odsto ljudi.

Među blizancima ima više dječaka nego djevojčica, ali je curica više kada se rađaju trojke.

Što se rasa tiče, najviše se rađaju blizanci crne rase, od 4 do 5 puta više nego kod pripadnika žute ili bijele rase.

Majke koje rode blizance, pogotovo prirodnim putem, tjelesno su jače i izdržljivije, pokazuju istraživanja. One su zdravije, duže žive i lakše se oporavljaju od trudnoća i porođaja.

novosti.rs