Intimni odnosi nakon porođaja: Činjenice koje bi trebalo da znate o seksu poslije trudnoće

Problemi u braku

Da li ćete uopšte željeti da imate seksualne odnose?

Da li ste i dalje privlačni vašem partneru?

Da li možete nešto da povrijedite dole?

Ovo su normalna pitanja koja svaka žena sebi postavlja…

Rodili ste bebu, vaše tijelo je uradilo nešto izvanredno, pa je sasvim normalno da dođe i do nekih promjena. I dok se navikavate na nespavanje, ‘dekodiranje’ bebinog plača i svakodnevno preskakanje stvari koje ste nekada radile, sigurno ste se pitale kako će izgledati seks nakon nekog perioda.

Da li ćete željeti uopšte da ga imate? Da li ste i dalje privlačni vašem partneru? Da li možete nešto da povrijedite dole? Ovo su sve normalna pitanja koja svaka žena sebi postavi i po nekoliko puta u toku dana.

Uglavnom se poslije porođaja čeka oko šest nedjelja da bi se sve vratilo u normalnu, a za to vrijeme su potrebni redovni odlasci kod ginekologa koji će vam reći kada je pravo vrijeme da počnete sa vježbanjem i seksualnim odnosima.

Kako kaže ginekolog Džesika Šeperd za Women’s health magazine, nakon porođaja je vagina vrlo osjetljivo područje koje je prošlo kroz jednu vrstu traume. Čekanje omogućava da se u potpunosti oporavi, ali i spriječe povrede.

Pored toga je ovo veoma složen proces za majku, pa je potrebno uvidjeti da li je spremna i uopšte – dobro – psihički i fizički.

Isto važi i za majke koje su išle na carski rez – morate shvatiti da ste imale veliku operaciju, nakon koje je potreban odgovarajući odmor. Ali, ajde da kažemo da ste već spremne – ovo je pet stvari na koje treba da budete spremne…

Možda će biti bolno

Vaše tijelo je prošlo kroz porođaj, bilo da ste se odlučili za prirodni ili za carski rez.

U zavisnosti od komplikacija na porođaju i perioda koji vam je bio potreban za oporavak, seks može biti neprijatan ili malo bolan.

Nikada ne bi trebalo da bude previše bolan, da morate da prekinete ili da ne osjećate uživanje. Ako vam se ipak to desi – razgovarajte obavezno sa ljekarom.

Sekret može biti čudan

Nakon porođaja će vam biti potrebni ulošci, jer ćete krvariti. Ono se polako smanjuje, dok ne nestane u potpunosti. Ipak, izbacivanje sloja endometrijuma može promijeniti boju vaginalnog sekreta u braon.

Blago krvarenje je nakon odnosa je takođe sasvim u redu, međutim, ako krvarenje postane jako i svijetlo crveno – vrijeme je za posjetu ljekaru. Takođe, vodite računa o bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Da, stvari mogu biti drugačije… neko vrijeme

Između svih razloga zbog kojih možete biti nervozni jeste briga o izgledu vagine – da li će biti rastegnuta i da li će zbog toga seks biti loš.

Elastičnost vagine je vrlo impresivna, ona će se vratiti u svoje normano stanje i oblik, ali će joj biti potrebno vrijeme.

Koliko će to vrijeme biti zavisi od više faktora, uključujući i stanje mišića karličnog dna prije porođaja.

Možete se opustiti, jer će se osjećaj uživanja koji ste imali prije javiti u periodu od tri do šest mjeseci.

Pročitajte kako da izvodite popularne Kegelove vježbe, koje vam mogu pomoći u ojačavanju mišića karličnog dna!

Možda se nećete osjećati kao vi

Više se ne osjećate seksi? To je potpuno normalno. Dobiti bebu je velika promjena, kako fizička, tako i psihička.

Možda ćete se osjećati nepovezano sa vašim partnerom, a tu je i nedostatak sna koji posebno utiče na raspoloženje.

Predlažemo da razgovarate sa vašim partnerom i budete u potpunosti iskreni.

Sve će se vratiti u normalu

Bilo da ste rodili prvo, drugo ili treće dijete, sve će se vratiti u normalu u toku te iste godine.

Vaša seksualna želja, libido, funkcija će se popraviti i vidjećete da će vam biti mnogo bolje, kao i da ništa ne može da utiče na hemiju između vas i vašeg partnera.

Women’s health magazine/Banjalucanke