Mliječni zubi vaše bebe i liječenje infekcije

Vjerovatno vam nicanje mliječnih zubića vaših mališana zadaje muku isto koliko im se i radujete.

Mliječni zubi kod beba obično počnu da izbijaju oko šestog meseca, a nicanje svih dvadeset mliječnih zuba može da potraje i do treće godine. Proces izbijanja zubića je kod svake bebe različit, ali svakako prođe sa manje ili više nelagode…

NAJVAŽNIJE JE DA, NAKON IZBIJANJA PRVIH ZUBA, POČNETE SA PRAVILNOM HIGIJENOM ZUBIĆA VAŠE BEBE.

ZDRAVI ZUBI SU PREDUSLOV ZA ZDRAVE UNUTRAŠNJE ORGANE.

Sa pranjem zubića treba početi već po njihovom nicanju, tada se može koristiti gaza natopljena vodom.

Čim u potpunosti izbiju prvi sjekutići, možete preći na korišćenje četkice za zube za djecu, kao i paste koja je prilagođena najmlađima.

Najbolje je koristiti prirodne dječje paste za zube na kojima je naznačeno da se mogu progutati.

Mliječni zubi čuvaju mesto stalnim zubima, a ispod svakog mliječnog zuba se nalazi zametak stalnog zuba.

Ukoliko mliječni zubi počnu da se kvare (imaju karijes), veoma je važno da se što prije započne liječenje kod stomatologa.

Neliječeni mliječni zubi mogu da oštete zametak stalnog zuba, a infekcija iz usne duplje može da dovede do problema sa varenjem.

Takođe, djeca koja imaju pokvarene zube često imaju manje samopouzdanja jer su izložena podsmijehu drugara.

Ukoliko je pokvareni mliječni zub nemoguće popraviti i izliječiti, stomatolog će procijeniti da je jedino rješenje da se on izvadi kako ne bi napravio još više problema.

Do infekcije mliječnih zuba mališana dolazi iz više razloga, kao što su neadekvatna ishrana – unošenje previše šećera, loša oralna higijena, a često i nedovoljna informisanost roditelja o značaju prvih zuba kod djece i njihovoj higijeni.

KAKO BISMO OSIGURALI DA NAŠA DjECA IMAJU ZDRAVE ZUBE, STOMATOLOGA BI TREBALO POSjETITI PRVI PUT VEĆ IZMEĐU PRVE I TREĆE GODINE.

Na taj način će djeca razviti zdrave navike kada je reč o oralnom zdravlju, naučiti pravilne tehnike pranja zuba i razviti svijest o njihovom značaju.

Dragana Martinović