Čudesne Kegelove vježbe za jačanje mišića dna karlice! Vodič za trudnice i mame

Nekontrolisano povremeno mokrenje u gaćice (inkontinencija) je situacija koja pogađa nemali broj trudnica i žena koje su već dobile svoje bebe.

Zamislite situaciju: izašle ste vani sa drugaricama, konačno slobodno popodne, smijete se u ugodnom društvu i – UPS! Tamo dole se desilo nešto što niste očekivale. Rečenica “Upiškiću se od smijeha” – kada se dogodi – nije ni najmanje smiješna. Dobro, možda malo jeste. Zadržimo optimizam i u neprijatnim situacijama.

Pored šoka zbog neprijatnosti,  tu je i šok da se “dole” nešto ne-daj-bo-že razvuko, što ženama nije ni malo laskavo. Bez brige, ništa se nije razvuklo. Mišići vagine koji su nevjerovatno elastični, naprosto su olabavili, a kao i svakoj mišićnoj grupi organizma, treba im malo podsticaja da bi obavljali svoju funkciju na očekivan način.

Mnogi faktori mogu oslabiti mišiće karličnog dna, uključujući trudnoću, porođaj, operaciju, starenje, prekomjerno napinjanje uslijed zatvora ili hroničnog kašlja, te prekomijerna tjelesna težina.

Šta možemo učiniti?

Možemo si pomoći Kegelovim vježbama, jačajući mišiće dna karlice koji podupiru matericu, mokraćni mjehur, tanko crijevo i rektum.

Najbolje sa Kegelom je što ove vježbe možete da praktikujete bilo gdje i u bilo koje doba, a mogu se izvoditi tokom trudnoće ili nakon porođaja.

Zašto su Kegelove vježbe dobre?

Kegelove vježbe mogu vam pomoći u sprječavanju ili kontroli urinarne inkontinencije i drugih problema sa karlicom.

Radeći Kegelove vježbe tokom trudnoće osnažićete mišiće kojima ćete bebu donijeti na svijet, a njihovim praktikovanjem nakon porođaja pomoći ćete mišićima karličnog dna da dostignu svoj normalan tonus, i time vratiti elastičnost i čvrstinu vaginalnim zidovima.

Sjajna stvar kod ovih vježbi je što mogu pomoći u poboljšanju orgazma i ublažavanju bolova u karlici tokom seksa.

Vježbe mogu raditi i muškarci, kod kojih će poboljšati funkciju kontrole mokraće i seksualne performanse.

Kako vježbati?

  • Pronađite prave mišiće: Da biste identifikovali mišiće dna karlice, zaustavite urin usred mokrenja – tako ćete najlakše prepoznati mišiće koje treba da ojačate. Nakon što ste ih prepoznali, vježbe možete da izvodite na bilo kojem mjestu, iako biste ih najlakše mogli sprovoditi u leđnom položaju.
  • Usavršite svoju tehniku: Stegnite mišiće dna karlice, zadržite kontrakciju pet sekundi, a zatim se opustite pet sekundi. Pokušajte vježbu izvesti četiri do pet puta zaredom. Možete da pojačate vježbanje tako što ćete stezati mišiće u trajanju od 10 sekundi, u jednoj rundi, a zatim ih opuštati 10 sekundi između dvije kontrakcije.
  • Budite fokusirani:  Kako biste postigle najbolje rezultate usredotočite se isključivo na zatezanje mišića zdjelice. Pazite da ne stežete stomačne mišiće, one u bedrima ili stražnjici. Ne zadržavajte dah i slobodno dišite tokom vježbanja.

Ponavljajte vježbe tri puta po 10 ponavljanja dnevno.

Kada očekivati ​​rezultate

Ako redovito praktikujete Kegelove vježbe, ​​rezultate u vidu bolje kontrole mišića i samog mokrenja možete očekivati već u roku od nekoliko sedmica, pa do nekoliko mjeseci. 

Kegelove vježbe nemojte koristiti za zaustavljanje urina dok mokrite, jer to može dovesti do nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, što povećava rizik od infekcije urinarnog trakta.

Sa Kegel vježbama počnite odmah ako:

  • Ne možete da kontrolišete urin tokom kihanja, smijanja ili kašljanja (stresna inkontinencija)
  • Imate snažan, iznenadni nagon za mokrenjem neposredno prije gubitka velike količine urina (urinarna inkontinencija)
  • Ako imate mekanu i nekontrolisanu stolicu (fekalna inkontinencija)

Ako imate poteškoća s vježbama, nemojte se ustručavati da pitate za savjet. Vaš ljekar vam može dati detaljne informacije o tome kako da ih pravilno izvodite.

E.B.