Mama intervju: Ljubica Mlađenović

Ljubica Mlađenović je prije svega posvećena mama, koja je tu za svoja dva dječaka od 12 i 7,5 godina, ali i za drugu bijeljinsku djecu. Po struci je diplomirana pravnica, ali je i dalje student, i to na postdiplomskim studijama iz oblasti “Prava djece”.

Ovakav izbor ne čudi jer se za Ljubicu zna da je osjetljiva na mališane i maksimalno posvećena radu sa mladima. Nastoji da doprinese poboljšanju uslova u kojima sva ta njena djeca rastu, što i čini kao šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradske uprave Bijeljine. Bavi se politikom, što – kako kaže – nije baš popularno, ali to radi na drugačiji način.

Strast joj je i pisanje ljubavnih priča, što joj baš pristaje uz ime koje nosi, a kritike kažu da “tanano analizira stanja osjetljive ženske duše”. Prvu knjigu “Magija noći” objavila je 2014. godine, a ovoga ljeta očekujemo Ljubičin drugi roman.

Pored djece, posla i pisanja koji je ispunjavaju, okrenuta je rekreaciji i sportu, osobito košarci, džogingu i tae bou, pa slobodno možemo reći da sportski duh objašnjava njenu vedrinu, brzinu, iskrenost i neposrednost, koji su se reflektovali i na ovaj intervju.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Ljubica: Moj dan počinje u 7h, s tim da, kao i kod drugih mama školaraca, sve zavisi od toga da li je raspust ili ne. Godišnja doba diktiraju njegov završetak, zimi ranije idemo na spavanje, a ljetne večeri maksimalno iskoristim. Veče mi je inače najdraži dio dana.

Ljubica sa svojim sinovima

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Ljubica: Naravno, i to upravo u omiljenim večernjim satima – posvetim se sportu, druženju sa prijateljima ili čitanju, i time napunim baterije. S obzirom na to da mi je hobi pisanje, i njega nastojim da ukomponujem u te sate kada sam relaksirana i oslobođena različitih obaveza.

Uživam u tome da pišem priče, uglavnom ljubavne, životne, a za koji mjesec treba da izdam i drugi ljubavni roman. Stalno sam aktivna, a kako organizujem raznorazna kulturna, umjetnička i druga dešavanja u gradu, mogu reći i da sam aktivista. (smijeh)

MamaKlik: Kako izgleda vaše vrijeme sa djecom?

Ljubica: Zajedno smo uvijek kad se jede, zajedno se bavimo sportom, igramo, pričamo, mazimo se. Za njih sam tu 24 sata dnevno, s tim da već umiju samostalno da se zabave i svjesni su da i ja imam svoje vrijeme. Ukoliko sam na putu, stalno se zivkamo telefonima, a poruke sa malim znacima nedostajanja su obavezne.

Uvijek je tu za dječake, ali ima vrijeme i za sebe

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju i kako su protekle vaše trudnoće?

Ljubica: Iskreno govoreći, bila sam šokirana i ne baš oduševljena, jer sam u to vrijeme bila mlada studentkinja. Inače, sa zdravstvenog aspekta gledano, trudnoće su mi bile komplikovane, pa u šali znam da kažem da je to iskustvo za mene bilo loše stanje ali sa lijepim ishodom. Doduše, prva je išla teže, dok je sa drugom trudnoćom bilo malo bolje.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Ljubica: Pa, interesantno iskustvo svakako. Uglavnom smo dobro funkcionisali, znalo se kad je vrijeme za šta, i imalo se vremena za sve. Uglavnom sam odmarala dok beba odmara, a bila u pokretu kada je i ona aktivna.

S obzirom na to da su moji dječaci zimska djeca, kolica su u kući bila u apsolutnoj upotrebi. Kad radim bilo koji posao, beba je kraj mene, posmatra me iz kolica, tako da su se sve obaveze završavale bez problema i stresa, a da pri tom nije manjkalo pažnje bebi. Naučila sam se da dobro organizujem vrijeme.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Ljubica: Definitivno da se dobro organizuju i dobro rasporede ono što treba i ono što vole da rade. Recimo, ja nikad ne pijem kafu dva sata, već 30 minuta i tako si napravim vrijeme i za druge stvari. I još nešto. Da budu strpljive. Djeca treba da budu djeca i da žive u skladu sa svojom dobi, a ne da jurcaju kroz život i na silu odrastaju.

MamaKlik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Ljubica: Sve se može kad se hoće. Dobra organizacija je ključ balansa.

Druženje sa mladim naučnicima

Dječaci su uvijek bili uz mene, gdje god da sam išla, pa čak i na poslovni put. Kad su bili bebe, kolica su uvijek bila opremljena svim potrepštinama, duge šetnje tokom lijepih dana su bile neizostavne.

Otkako su porasli, oni imaju svoja interesovanja i svoje vreme, tako da i ja imam svoje. Naravno tu je i tata, koji je uključen u svaki momenat njihovog života. I, naravno baka. Jedna, ali vrijedna.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Ljubica: Špagete A la Mama: slaninica, tikvice, sir trapist, salama, peršun sa prelivom od maslinovog ulja i po potrebi majoneza. I naravno pica. Zavisi ko šta voli. Jedan dječak voli meso, drugi tijesto, tako da su ova dva ukusna jela odličan kompromis.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Ljubica: Sve se može kad se hoće.