Iskreni savjeti jednog nastavnika: Roditelji, ako Vama nije dobro ne može biti ni vašem djetetu – dovedite se u red!

Kao roditelji nismo savršena bića i tu smo jednoglasni. Podijeljena mišljenja i subjektivnost dolaze do izražaja onda kada razmatramo to da li je dijete samo krivo za ponašanje ili situaciju u kojoj se našlo, ili u svemu postoji posredan ili neposredan roditeljski uticaj, a samim tim i odgovornost.

“…Ako vam dijete nešto priča pažljivo ga slušajte. Imate mnogo da naučite. Ono istu situaciju posmatra iz ugla koji je vama apsolutno nedostupan – sada i zauvijek…”

Srđan Plavšić, diplomirani grafički dizajner i nastavnik, uspio je jednim objektivnim facebook statusom da obuhvati i ponetira ono što mnogim “ljudima od struke” nije pošlo za rukom, a za čime većina roditelja traga. Objavio je argumentovanu, mudru i vrlo korisnu listu savjeta “za sve one koji iskreno vjeruju da njihovo dijete ne valja”, a koji se tiču odnosa na relaciji roditelj – dijete i načina na koji možemo da ostvarimo ono što najviše želimo – da odgojimo samostalne, samopouzdane i srećne mlade ljude.

Status prenosimo u cijelosti:

Konkretan prijedlog za sve one roditelje koje su zvali iz škole da im kažu da njihovo lijepo vaspitano dijete pravi probleme i one koji iskreno vjeruju da njihovo dijete ne valja:

1. Ako Vama nije dobro ne može biti ni vašem djetetu. Dovedite se u red. U svakom smislu. Ako vas i poslije toga zovu iz škole ili i dalje vjerujete da vam je dijete loše potražite sebi stručnu pomoć. Ne za dijete nego za vas. Ne postoje problematična djeca – samo problematični roditelji čiji su proizvod djeca koja svojim ponašanjem zovu u pomoć jer se osjećaju ugroženo i jadno.

2. Provjerite šta emitujete u prostor oko sebe. Strah, ljutnju, radost, agresiju, vjeru? Provjerite da li volite i poštujete sebe. Ako ne – preduzmite sve potrebne korake u tom pravcu. Ko ne voli sebe teško da može iskreno da voli svoju djecu, svog partnera, svoje roditelje ili nešto drugo. Znam da nismo učeni da volimo sebe, ipak tehnologija napreduje pa je poželjno da je pratimo u cilju opšte dobrobiti.

3. Provjerite kakvi su vam odnosi sa partnerom. Ako ima prostora za poboljšanje – vi napravite prvi korak. Ako vjerujete da je odnos suviše oštećen – riješite to najbolje što možete bez odugovlačenja. Ako ste se razišli sa partnerom, nikada ne govorite djetetu loše o istom. To je djetetov biološki roditelj i ono je 50% taj neko sada i zauvijek, kakav god da je taj neko. Ako čujete sebe da u bijesu djetetu govorite “Isti si tvoj otac / tvoja majka” prihvatite da imate ozbiljan problem i odmah to rješavajte ili potražite pomoć.

4. Provjerite kakav odnos imate Vi sa svojim roditeljima bez obzira da li su živi ili ne. Ako utvrdite da ima prostora za poboljšanje učinite prvi korak. Naročito obratite pažnju na to da li ste im oprostili. Ako ne – eto jednog zadatka oko kog treba baš da se angažujete prvenstveno zbog sebe. Šta god da su vam radili negativno to može biti samo iz dva razloga: neznanje ili strah. A namjera im je kao i Vama u odnosu na Vaše dijete bila najbolja. Ovo je izuzetno bitno jer na taj način prekidate “porodično prokletstvo” – loš obrazac ponašanja koji se generacijama prenosi sa roditelja na djecu. Ako li ne riješite ovo, teško Vama sa vašim djetetom i njemu sa njegovim. Ako Vama bude bilo bolje – biće i djetetu.

5. Kada dođe do toga da se bira koju će školu dijete da upiše jako se čuvajte bilo kakvih prijedloga. Djetetu je najlakše da Vas posluša iz mnogo razloga:
a) ne mora da razmišlja šta će da upiše,
b) nećete ga kasnije ponižavati zbog toga što vas nije poslušalo,
c) šta god loše da uradi u školi Vi ste krivi jer ste ga baš Vi nagovorili da je upiše, a njega ta škola uopšte nije nikada ni interesovala.
Prosto mu vratite pravo izbora i odgovornost za sopstveni život. Pričajte mu kakve sve škole postoje, ako pokaže interesovanje za neke povedite ga u obilazak, uputite ga na mjesta na kojima može da se informiše, angažujte se oko realnog sagledavanja svih mogućih opcija, ali se u izbor ne miješajte ni slučajno. Ako pak želite da date uputstvo za to kako se donosi dobra odluka posavjetujte ga da bira srcem a ne mozgom, jer mozak u želji da bude stalno u pravu često mijenja mišljenje, a ljubav je ljubav i nema rok trajanja.

Konkretan predlog za sve one roditelje koje su zvali iz škole da im kažu da njihovo lepo vaspitano dete pravi probleme i…

Posted by Srđan Plavšić on Srijeda, 10. Januar 2018.

6. Suzdržavajte se od toga da sve radite za dijete koje ima dvocifren broj godina. Vi niste ničiji rob. Djetetu je potrebno da na prvom mjestu izgradi samopouzdanje. Šta ako vas sutra udare kola? Dijete mora biti u stanju da vodi računa o sebi i samostalno zadovolji sve svoje potrebe bez vašeg učešća. Naučite ga da isprži jaje. Pošaljite ga u prodavnicu. Ne miješajte se u njegove odjevne kombinacije koliko god da su iste smiješne. Njegova frizura nije vaš posao.

7. Kada razgovarate sa djetetom više pitajte a manje pričajte. Ako baš morate nešto da ispričate neka to bude primjer iz vašeg ličnog života.

8. Ako vam dijete nešto priča pažljivo ga slušajte. Imate mnogo da naučite. Ono istu situaciju posmatra iz ugla koji je vama apsolutno nedostupan – sada i zauvijek.

9. Suzdržavajte se od bilo kakvog negativnog govora u prisustvu djeteta. Ovo uljučuje: kukanje, ogovaranje, ispoljavanje mržnje, cinizam, sarkazam, prijetnje, vrijeđanje, ponižavanje prema bilo kome / čemu uključujući osobe koje vas zovu u nedjelju ujutro na fiksni da vam ponude čišćenje klime.

10. Kad god imate inspiraciju obavezno zagrlite dijete, poljubite ga, recite mu nešto lijepo, zahvalite mu se što je baš Vas izabralo da na ovom izazovnom putovanju budete njegov pilot, recite mu koliku čast to za Vas predstavlja. Podržite ga na njegovom putu, čak i kad se ne slažete, čak i kada ne razumijete o čemu se radi – jer Vaše dijete se za to interesuje, i ako ga Vi, njegov roditelj ne podržite – ko će?

11. Prepoznajte pravu vrijednost u svim djetetovim poželjnim i u svim onim ne tako poželjnim osobinama. Shvatite kako rade sinhrono i međusobno se podržavaju. Suzdržite se od popravljanja nečeg što je savršeno.

12. I prosto ga Volite Srđan Plavšić
nastavnik