Mama intervju: Snježana Stojanović

Snježanu Stojanović prati epitet jednog od najprijatnijih TV lica na domaćoj medijskoj sceni. Ova novinarka i voditeljka RTV Slobomir iz Bijeljine, prepoznatljiva je po svojoj elokvenciji, ugodnoj dikciji i šarmantnim loknama. Iako ekonomista po struci, svoj profesionalni angažman posvetila je novinarstvu, a privatni život petogodišnjem Viktoru i tromjesečnom Fedoru, koji joj – kako kaže –  daju smisao i super moći, i uče da bude najbolja mama na svijetu.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Snježana: Kada ste mama dva dječaka, vaš dan počinje rano i završava kasno. Već oko 06:30 svi smo budni, beba najčešće prva a onda svi ostali. Suprug i stariji dječak odlaze na posao i u vrtić, a nas dvoje nastavljamo dan svojim ritualima. Mama uglavnom prvom jutarnjom kafom, koja se veoma često i ne popije do podneva jer bebin ritam to ne dozvoli, i gledanjem razlicitih jutarnjih programa u TV formatu, a ako se posreći provede se malo vremena i na društvenim mrežama. Kraj dana je onda kada su svi ukućani konačno u krevetu oko ponoći, a mama uglavnom zaspi sjedeći. ☺ Na našu sreću beba u posljednjih mjesec dana spava cijelu noć.

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Snježana: Nekada mi je najljepši dio dana bilo jutro, dok sada ipak prednost dajem večernjim satima kada su dječaci u krevetu, a ja uspijem da završim sve ono što u toku dana nisam stigla.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Snježana: Sa dvoje male djece nikada mi ne može biti dosadno niti mogu imati višak slobodnog vremena. Uz veliku pomoć supruga i dobru organizaciju uspijevam da uklopim sve obaveze. Tu su naravno i bake koje mi pomažu oko djece kad god zatreba. U to malo slobodnog vremena može da se pogleda film, pročita neko kvalitetno štivo, trkne i do frizera ili u brzinski šoping…

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Snježana: Kada vremenske prilike dozvole, vrijeme provodimo u šetnjama i igrama u parku, a do tad smo u igraonicama što starijem dječaku posebno prija, jer i po povrtaku iz vrtića zeli da nastavi druženje i igru sa vršnjacima.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Snježana: To su bili najljepši i nezaboravni trenuci u mom životu, oba puta sam od sreće plakala, i obje trudnoće su došle u pravo vrijeme baš onda kad sam to i najviše priželjkivala.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Snježana: Za obje svoje trudnoće mogu reći da su bile idealne, prosto sam u svakom danu uživala, i takvo drugo stanje poželjela bih svakoj budućoj mami. Razlika naravno postoji, u prvoj trudnoći ni ne slutiš sta te čeka, pa se plašiš nepoznatog, dok je u drugoj trudnoći sve drugačije, ne lošije ili bolje, nego drugačije, na moju sreću i tih drugih devet mjeseci je prošlo bez ikakvih problema. U toku i prve i druge trudnoće sam radila do samog kraja, s tim da sam novinarski posao obavljala u redakciji i u studiju.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Snježana: U prvim danima majčinstva pored supruga najveću pomoć imala sam u svojoj majci, koja je bila uz mene 20-ak dana. Uglavnom smo prvih dana svi plakali ☺, što od umora što od nemogućnosti da malom stvorenju pomognemo. Oba dječaka su imala izrazito jake grčeve pa su nam noći bivale besane kada smo ih uglavnom nosali po kući satima i jedino je to bilo djelotvorno.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Snježana: Mame i vi ste bitne, vi ste najbitnije. Slušajte svoj instinkt. Mama se rađa kad i njeno dijete. Dobra mama je mama koja je dobro.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Snježana: Do sad sam uspijevala sa lakoćom, ipak moram priznati da mi malo nedostaje posao , trenutno sam na porodiljskom bolovanju koje traje godinu dana.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Snježana: Hrono musaku od pečuraka

Potrebno je: pola kg šampinjona, 300 grama krompira; na crnom luku izdinstati pečurke isjeckane na listiće, posoliti, pobiberiti i dodati sjeckan peršun, kuvane krompire oljuštiti i isjeći na kolutove, pa u plehu ređati red krompira, red šampinjona, i peći oko pola sata u rerni.

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Snježana: Ne postoje neke specijalne metode, kao i svaka mama uz razna obećanja, koja se naravno moraju ispuniti, uspijem svoje mališane privoliti da “sarađuju”, najčešće po pitanju ručka i sklanjanja igračaka…. Još učim kako biti najbolja mama Viktoru i Fedoru, dječacima koji su oplemenili moj život i dali mu novi smisao pa samim tim i super moći.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Snježana: Imam ih više … Budi pametan – pravi se lud!

I još jedan, kao što reče Vesna Dedić: “Ostani svoja i kad si nečija!”