Šta da pitam banku matičnih ćelija?

Ako se predomišljate oko odabira banke matičnih ćelija, postoje važna pitanja na koja bi bilo dobro da dobijete odgovore prije donošenja konačne odluke.

  • Da li je laboratorija banke matičnih ćelija akreditovana od strane agencije koja ima specifične standarde za banku krvi iz pupčane vrpce i da li vrši inspekciju (FACT ili AABB).

Akreditacija ili određeni sertifikat je mjerilo kvaliteta banke. Najstrožiji sertifikat FACT posjeduju samo 54 banke na svijetu, odnosno svega 7 banaka u Evropi.

  • Da li laboratorija prima uzorke 24h ili samo u radno vrijeme?

Sve laboratorije za čuvanje matičnih ćelija nalaze se van granica naše zemlje i zato je važno znati hoće li uzorak biti prihvaćen bez obzira na to u koje vrijeme se isporuči laboratoriji.

  • Koje laboratorijske analize krvi majke se rade?

Analiza krvi majke je jako važna jer se tek sa tom analizom dolazi do pouzdane informacije da li je uzorak matičnih ćelija iz pupčanika upotrebljiv za terapijsku primjenu.

  • Koje testove laboratorija radi za markere zaraznih bolesti?

U zavisnosti od rezultata markera odlučuje se da li se uzorak može čuvati ili ne.

  • Koje testove laboratorija radi na kontaminaciju?

Uzorak matičnih ćelija iz krvi odnosno tkiva pupčane vrpce koji je kontaminiran može predstavljati prijetnju po zdravlje ako bi se koristio u terapiji.

  • Da li laboratorija odbacuje uzorke na osnovu analize krvi majke, markera zaraznih bolesti ili kontaminacije?

Važno je znati da li se uzorak matičnih ćelija čuva da bi se nešto naplatilo roditeljima ili banka čuva samo ono što ima medicinski potencijal i što zadovoljava medicinske standarde

  • Da li laboratorija ima „spremište za karantin“ za čuvanje krvi dok se čekaju rezultati testiranja markera na zarazne bolesti?

Samo banke sa najvišim i najstrožijim standardima imaju poseban prostor za odlaganje uzoraka dok traju serološka i bakteriološka ispitivanja. Na taj način se isključuje svaka mogućnost kontaminacija ili zaraze drugih uzoraka.

  • Na koji način laboratorija određuje broj matičnih ćelija u uzorku i njihovu vitalnost?

Tek nakon procesa separacije uzorka može se potpuno pouzdano znati koji je broj matičnih ćelija na raspolaganju za potrebe terapije i liječenja.

  • Da li banka informiše roditelje ako je uzorak manjeg kvaliteta i obima prije skladištenja i ostavlja im mogućnost da samostalno odluče hoće li čuvati uzorak?

Važno je da roditelji budu upoznati sa kvalitetom uzorka i njegovim stvarnim medicinskim potencijalom. Na osnovu objektivnih i pouzdanih informacija roditelji samostalno donose odluku o čuvanju uzorka.

  • Da li banka nudi roditeljima povrat dijela novca ako uzorak nije sačuvan?

Ukoliko se roditelji odluče da ne sačuvaju uzorak važno je znati da li imaju prava na povrat dijela uplaćenog novca.

  • Koje informacije roditelji dobijaju po završetku procesa skladištenja?

Nakon skladištenja matičnih ćelija roditelji treba da dobiju informaciju o krvnoj grupi bebe, tačnom broju matičnih ćelija koje su na raspolaganju za potrebe liječenja kao i serološke i bakteriološke rezultate analize krvi majke.

Pitanja preuzeta sa: parentsguidecordblood.org