Aleksandra Birčević, supruga košarkaša Stefana Birčevića:”Donijeli smo važnu odluku za budućnost našeg djeteta”

Za uspješnog košarkaša i sprskog reprezentativca Stefana Birčevića kraj godine donio je divne trenutke – potpisao je ugovor sa njemačkim klubom Telekom Bon, a sa suprugom Aleksandrom sitno odbrojava dane kada će prvi put postati otac. Koliko mu u životu i karijeri znači podrška supruge, Stefan je više puta isticao. Njihova dugogodišnja ljubav vjetar su mu u leđa kada niže sportske uspjehe – bilo klupske, bilo one sa reprezentacijom. Zbog toga smo razgovarali sa njegovom suprugom Aleksandrom. Interesovalo nas je kako je se ona sprema za porođaj, kako pamti trudnoću i zbog čega vjeruje da je u matičnim ćelijama budućnost medicine.

Vaš suprug je igrao košarku za klubove u Španiji, Srbiji, Turskoj, a sada je potpisao za njemački Telekom Bon. Da li je teško pratiti ga u karijeri?

Stefan i ja smo zajedno više od sedam godina. Od početka veze, pratim sve njegove utakmice. Ljubav i podrška su najbitniji da bi svaka veza opstala, a pogotovo kad je riječ o vezi sa profesionalnim sportistom. Takve veze često zahtijevaju i puno odricanja i međusobnog razumijevanja. Međutim, kada postoji ljubav, ništa nije teško. 

Kruna vaše dugogodišnje ljubavi je i prinova koju uskoro očekujete. Da li ste uzbuđeni, ima li treme sada kad se porođaj bliži i kako se spremate za taj važan dan?

Vrlo smo uzbuđeni i Stefan i ja. Ovo je najljepši period, to slatko iščekivanje najdivnijeg trenutka, trenutka kada ćemo ugledati našu bebu. Iskreno uživamo u svakom momentu i zaista za sad nema treme. Osjećamo se spremno za sve što nas čeka i jedva čekamo da ti trenuci dođu.

Sada, kada je devet mjeseci iza vas kako gledate na svoju trudnoću? Kako ste se osjećali, ko vam je bio najveća podrška?

U početku trudnoće je bilo malo mučnina koje su umjele da mi predstavljaju problem, ali Stefan je bio tu u svakom momentu i zaista mi je bio najveća podrška. Ljubav koju smo dijelili ovih devet mjeseci samo su nas podsjetili koliko se volimo.

Zajedno sa spurugom ste za vaše dijete donijeli jednu od najvažnijhih odluka – da na porođaju sačuvate bebine matične ćelije. Zbog čega ste se odlučili na taj korak?

Kada smo saznali da sam trudna, odmah smo znali šta je jedna od najvažnijih i najboljih odluka koje ćemo donijeti za naše dijete. Ljudi često zaborave da je zdravlje na prvom mjestu. Nažalost, više se pažnje pridaje materijalnim stvarima i često bude kasno kada shvatite da je zdravlje ono najvažnije i jedino bez čega se ne može. Mi smo željeli da učinimo sve što je u našoj moći da našem djetetu obezbijedimo osnovu za dobro zdravlje i sigurnu budućnost.

Odlučili ste se za Švicarsku banku matičnih ćelija. Zbog čega ste baš njoj poklonili svoje povjerenje?

Kada kažete “Švicarska”, meni je to sinonim za povjerenje, ne samo u pogledu sigurne zemlje, nego i u pogledu razvijenih medicinskih institucija. Značajno nam je bilo i što Švicarska banka matičnih ćelija posjeduje Fact NetCord koja je garant da će matične ćelije biti istog kvaliteta i sada i nakon 20 godina. To je bilo sasvim dovoljno za nasu odluku.

I za kraj nam recite – koje vrijednosti ćete se trudniti da prenesete svom djetetu i čemu čete ga učiti kad malo poraste?

Zadatak svakog roditelja jeste da svojim primjerom pokaže djetetu koje su prave vrijednosti. Slika roditelja koju dijete svakodnevno gleda jeste upravo ono što dijete sutradan postaje. Porodica i ljubav su temelj za zdrav i normalan zivot našeg djeteta. Zato se trudimo da mi svakim danom budemo bolji, da njegujemo odnos koji imamo i porodicu koju gradimo.

Foto: privatna arhiva