Radionica: Šta trebate znati o postporođajnoj depresiji

Period babinja je period intezivnih promjena, kako fizičkih tako i psihičkih u životu porodilje. Dolazak novog člana porodice nosi radost i ushićenje ali i moguće emocionalne, bihejvioralne  i fizičke promjene o kojima se danas sve češće govori.

Stručnjaci ukazuju na značaj porodice i zdravih životnih navika kao prevenciju postporođajne depresije koja se javlja kod 10 % porodilja s tim da se ozbiljnija klinčka slika razvije kod 5% žena.

“Kod postporođajne depresije uočava se tipična klinička slika u smislu nervoze, nesanice, izrazite napetosti, gubitka apetita, neraspoloženja. Sve oblike mentalnog poremećaja, pa tako i depresije, važno je prepoznati i tretirati ih na vrijeme. Postporođajna depresija može se javiti poslije porođaja pa do godinu dana djeteta. Najčešće, poteškoće postoje određeni vremenski period i obično su porodica i okolina te koje ih prve primjete. Nekada je dovoljan samo razgovor sa bliskim osobama a nekada ovaj problem zahtijeva terapiju i liječenje, što zavisi od vrste i težine simptoma. U suštini, ono što možemo da uradimo za očuvanje mentalnog zdravlja i prevenciju depresije je voditi računa o zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i imati realna očekivanja vezana za sebe i bebu” ističe dr Jadranka Stanković, psihijatar.

U periodu babinja, porodilje najčešće prolaze kroz fazu tzv. „baby bluesa“ koji se ogleda u promjenama raspoloženja u smislu plača bez razloga, uznemirenosti, brige oko njege bebe, straha, tuge. Obično ne zahtijeva tretman jer kratko traje, a razgovor i podrška bliskih osoba su od ključnog značaja.

Ukoliko, ove promjene ne prestaju, postaju sve intenzivnije, može se javiti postporođajna depresija čiji dalji tretman zavisi od težine ispoljenih simptoma. Postporođajna psihoza, kao vrhunac neliječene i neprepoznate deprsije je ozbiljno mentalno oboljenje koje zahtijeva hospitalizaciju i medikamentoznu terapiju. 

Drage trudnice, pozivamo vas na radionicu “Šta trebate znati o postporođajnoj depresiji” koju će voditi naša saradnica dr Jadranka Stanković, psihijatar a koja će se održati  12.10.2017.god. u 17:30 u Školi za trudnice “Radosnica”. Prijave su obavezne u inboks ili putem tel.065915979. Vaša Radosnica, za korak ispred ostalih!