Kupovina majčinog mlijeka preko interneta sve aktuelnija

Photo: pinterest

Mada mnoge kompanije koje nude dječju hranu uvjeravaju da su zamjenske mliječne formule sasvim dobre za bebe, prednost se uvijek davala majčinom mlijeku. Ipak, broj onih mama koje se odlučuju na dojenje je sve manji.

Iz sve te priče rodila se neobična pojava – trgovanje majčinim mlijekom putem interneta.

KUPOVINA MAJČINOG MLIJEKA I TO PUTEM INTERNETA DANAS JE VRLO AKTUELNA I IMA SVOJE PRISTALICE I PROTIVNIKE. SAZNAJTE KOLIKO JE TO NESIGURAN TEREN.

Postoje i krugovi podrške, razmjena i kupovina i prodaja. Ali, to je isuviše mutna zona da biste rizikovali, upozoravaju mnogi. Davati majčino mlijeko neke potpune strankinje svom djetetu mnogima se čini isuviše strašno. Ipak, veliki je broj onih smatraju da je ovo mlijeko ipak bolje od industrijske hrane za bebe.

Podaci

Istraživanja su pokazala da je ovo mlijeko, koje se nalazi u online prodaji, često zaraženo, nečisto. Porijeklo nije provjereno i ne možete biti sigurni kakvo mlijeko dobijate. Rizik je veliki.

Ipak, veliki je broj roditelja koji su svjesni koliko je majčino mlijeko važno za razvoj djeteta, da izgradnju njegovog imuniteta. Mnoge majke nisu u mogućnosti da doje bebu – ako su usvojile dijete, ako su imale mastektomiju ili jednostavno ne proizvode dovoljno mlijeka. One se očajnički okreću sumnjivim sajtovima za prodaju majčinog mlijeka.

Podsticaj i banke

Na sreću postoje mnoge akcije kojima se majke podstiču na dojenje (one koje imaju mogućnost), ali danas su otvorene i specijalne banke za majčino mlijeko.

Prva je otvorena u Beču, a već ih trinaestak postoji u Americi. Majke donori prolaze niz testova, mlijeko se provjerava i pasterizuje prije prodaje.

Za sada je sve tek u povoju, ali je i ovaj potez je naišao na osudu. Ljudi smataju da dojenje nije samo hranjenje djeteta, već da obuhvata mnogo važnije stvari od povezivanja do osjećaja sigurnosti kod djeteta.

 Šta vi mislite? Da li biste se okrenuli bankama za majčino mlijeko ili ne?

Izvor: banjalucanke.com