Seksualni odnosi u trudnoći i nakon poroda

Seksualni odnosi  u trudnoći su tema o kojoj se malo govori i piše. Sama spoznaja da ste trudne mijenja sliku o seksualnim odnosima među parovima donoseći mnoge nedoumice

Iako je poznato da stručnjaci smatraju da su odnosi  dozvoljeni u zdravoj trudnoći do 36. nedjelje gestacije, odnosno dok ne pukne vodenjak, većina parova apstinira kraće ili duže vrijeme. Najčeće se susrećemo sa strahovima poput „povrijedićemo bebu“ ,  „da li nas ona čuje“ , „može li snošaj izazvati kontrakcije“ i slično, a upravo to su osnovna pitanja koja muče većinu mladih parova  i o kojima treba razgovarati sa ginekologom.

Poznato je da neke žene u trudnoći prvi put dožive „multi-orgazme“ koji nastaju zbog povećanog vaginalnog lučenja, povećane osjetljivosti  genitalnog područja i grudi, te nekorištenja kontracepcijskih sredstava te odnosi u tom trenutku  mogu postati pravi izazov za mlade partnere, ukoliko imaju prave informacije o ovom činu. Prilikom seksulanog odnosa majka vježba mišiće karlice, što je dobra priprema za porod, oslobađa se endorfin,  hormon koji pomažu u oslobađanju od boli i postižu da se osjećamo srećno i opušteno te uživamo u „drugom stanju“.

Zato, drage trudnice i porodilje, pozivamo vas na vrlo zanimljivo predavanje “Seksualni odnosi u trudnoći i nakon poroda” u četvrtak, 20.7.2017. u 17.30h koje će se održati u Školi za trudniceRadosnica”, Banja Luka.

Da li su seksualni odnosi bezbjedni u trudnoći?Koji položaji su dozvoljeni, da li to ima uticaja na bebu, kada treba prestati sa odnosima ili ih svesti na minimum, šta uraditi u slučaju krvarenja ili kontrakcija, kada je vrijeme za prvi odnos nakon poroda, da li je taj odnos bolan samo su neka od pitanja koja muče trudnice i porodilje. Tema o kojoj se malo govori a mnogo znači! Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o ovoj temi, potražite na našoj radionici koju će voditi specijalista ginekologije i akušerstva, dr  Čolović. Prijave su obavezne u inboks ili putem tel.065915979!