Dr Ranko Rajović: roditeljske greške koje usporavaju razvoj inteligencije kod djeteta

Poznati stručnjak za rano podsticanje dječje inteligencije dr Ranko Rajović objašnjava kojim čestim greškama roditelji mogu negativno da utiču na prirodni razvoj inteligencije kod deteta.

Roditelji često, iz najbolje namjere, prave greške koje mogu loše da utiču na razvoj inteligencije njihovih mališana.

“Inteligencija nije nasljedna, nasljeđuje se samo potencijal koji treba aktivirati, a u tom smislu je najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primjenjuje u vrtićima i školama u 17 država Evrope.

Česte greške roditelja koje mogu negativno da utiču na prirodni razvoj inteligencije kod deteta:

Ružičasta soba

Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, ružičastih ili plavih interijera, u dječju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavjese ili tapete koje će biti kontrast, poručuje dr Rajović.

Sprečavanje igre na podu

Dok dijete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene dijelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dijete s poda, ne žele da se isprlja ili rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ali faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču djecu da skaču. Svaki skok pomijera težište tijela u lijevo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.