Zdrave jutarnje navike za djecu: Zašto su doručak i biljni čajevi toliko važni

Zdrave jutarnje navike za djecu: Zašto su doručak i biljni čajevi toliko važni

Način na koji započinjemo novi dan je od velike važnosti, kako za nas tako i za naše malce. Dobar početak dana obećava i dobar ostatak dana. Ovo su zdrave jutarnje navike za djecu koje možete uvrstiti u dnevnu rutinu svojih mališana.

Zdrave jutarnje navike za djecu: Zašto su doručak i biljni čajevi toliko važni

Zdrave jutarnje navike za djecu: Biljni čajevi prije doručka

Topao napitak, kao prvi napitak poslije buđenja je uvijek dobra ideja i naša preporuka je da to bude biljni čaj. Za mališane nana ili kamilica su pravi izbor kada su čajići u pitanju.

Kamilica je izuzetno blag čaj, može da se uvede već u najranijem periodu.

Blagotvoran je napitak za stomačiće, posjeduje antiupalno dejstvo na sluznicu kože i dosta umiruje mališane koji se možda i ne osjećaju najbolje ili su bolesni.

Nana je takođe jedan od omiljenih čajeva mališana.

Blag za stomačić, a izuzetno djelotvoran kod problema sa varenjem, sa grčevima ili gasovima.

Čaj okrepljuje organizam i umiruje ga ukoliko je topao, a sa druge strane može da osvježava ukoliko se pije mlak ili na sobnoj temperaturi.

Dodatak par kapi limuna (nakon uvođenja citrusa) je još jedan benefit za ovaj topao napitak.

Ovakva kombinacija pravi odličnu podlogu u stomačiću za obrok koji slijedi, pravi baznu sredinu u organizmu i priprema stomačić za doručak.

*Nakon druge godine se preporučuje da se uvede ova rutina.
Ukoliko pedijatar savjetuje drugačije, postupite po uputstvima pedijatra.

Preporuke: Ukoliko želite da usvojite ovu rutinu, umjesto kravljeg mlijeka, tople čokolade ili soka počnite ujutru da nudite djetetu čaj. Da bi se određena navika usvojila i zadržala potrebno je vrijeme, te stoga budite uporni i dosljedni u ovoj novoj rutini.

Pričajte im zašto je dobro da pijemo čaj ujutru umjesto dosadašnjeg napitka (za početak možete pomjeriti dosadašnji napitak vašeg djeteta za užinu, pa kasnije i isključiti iz upotrebe). Napravite čajanku sa svojim mezimcima i neka vam to bude jedna od zajedničkih aktivnosti u toku jutra.

Zdrave jutarnje navike za djecu: Zašto su doručak i biljni čajevi toliko važni

Zdrave jutarnje navike za djecu: Doručak

Sigurno ste mnogo puta čuli kako insistiramo na dobrom i kvalitetnom doručku. To je izuzetno bitna stavka za početak dobrog i kvalitetnog dana, a sa druge strane ima brojne prednosti za dobrobit cijelog organizma, za zdravlje i za zdrav način ishrane kako nas, tako i naših malaca.

Zašto je doručak toliko važan?

Malo ćemo da pojasnimo zašto je doručak toliko bitan.

Jutro je period kada se naš organizam budi i započinje novi dan. Kako tj sa čime započnemo dan, ima i te kakve posljedice na nas.

Ujutru se na primjer proizvodi holesterol u jetri koji je neophodan za sintezu hormona i za mnoge druge funkcije.

Masnoće koje ujutru unesemo putem hrane, pomažu nam da se sintetiše tzv „dobar“ holesterol.

Kajmak, kiselo mlijeko, sir, puter, slanina, avokado su odličan pimjer namirnica koja su dobrodošle za doručak.

Ujutru se takođe dobro metabolišu bjelančevine, pa je i iskoristljivost proteina izuzetno dobra.

Tako da, idealna namirnica sa doručak mogu da budu jaja u svim oblicima, sendvič od integralnog hljeba i šunkica – pileća prsa, kaša od kinoe, prosa, kačamak…

Ujutru važi parola što više to bolje! Ujutru nam je najpotrebnija energija pa je dobar doručak od velike važnosti.

Ukoliko ste do sada izbjegavali doručak ili ste imali npr. voćnu salatu pokušajte da par dana uvedete doručak i vidjećete razliku ☺

Kod naših malaca je ista situacija. Dobar doručak – dobra energija u toku dana i obrnuto.

Pravite kaše od celih skuvanih zrna poput kinoe, prosa, heljde, ovsa. Mafini sa različitom vrstom brašna i sjemenkama mogu da budu dobar „doručak za napolje“, kada žurimo, zgrabimo komad, dva da imamo za usput.

Takođe, mogu da se naprave u većim količinama i da se zamrznu, pa da se vade po potrebi i zagriju u rerni.

Zdrave jutarnje navike za djecu: Zašto su doručak i biljni čajevi toliko važni

Mafini sa prosom ili bez brašna? Pogledajte nekoliko recepata za mafine:

Ukoliko biste voljeli da probate zdrave i ukusne mafine bez brašna, MamaKlik vam predlaže recept koji ćete naći na ovom LINK-u.

Navika stvaranja doručka je izuzetno bitna. Male korekcije u navikama već danas mogu mnogo da znače za buduće dane i za zdravlje mališana.

Preporuke za doručak: 

Već sada osmislite doručak koji biste napravili za sutra. Ako je potrebno idite u nabavku namirnica koje nedostaju. Potopite žitarice  noć pre ukoliko ste se odlučili da imate neku od ukusnih kaša radi brže pripreme.

I polako, uvođenje novih navika nije lako i bićete ponosni na svaki korak koji preduzmete u ostvarivanju tog cilja.

Korak po korak i kompletan je doručak!

U knjizi Moj prvi zalogaj možete pronaći ideje i predloge za doručke!

Higijena zubića je zdrava jutarnja navika kod djece

Nakon doručka, slijede umivanje, pranje ručica i zubića. Higijena zuba je izuzetno bitna stavka u životu naših mališana.

Kako bi im zubići bili zdravi, bez karijesa i što duže čuvali mjesto stalnim zubima neophodno je steći naviku pranja zuba.

Da biste izbjegli potencijalni strah od odlaska kod zubara, treba odvesti dijete kod stomatologa na upoznavanje. Prvi odlazak kod zubara kada treba da se radi neka intervencija uglavnom može da se negativno odrazi na buduće posjete zubaru, zbog straha od bušenja ili vađenja zubića.

Ukoliko niste bili do sada, zakažite prvom sljedećom prilikom termin i posetite zubarsku ordinaciju.

Neka dijete sjedne u stolicu, pogleda instrumente. Svakako stomatolozi već znaju kako mogu najlakše da opuste malce i da im obezbjede dobro prvo iskustvo.

Ukoliko u ordinaciji ne daju „diplome“ za zdrave zubiće ili čestitke za posjetu zubaru, napravite kod kuće simboličan znak ili odštampajte neki simbol koji će da predstavlja odraz hrabrosti malca koji može da sačuva.

Kod kuće, osim što ćete insitirati na pranju zubića poslije svakog obroka, pričajte djeci zašto je dobro prati zube, pričajte im kako karijes voli da jede i gricka ostatke hrane i slatkiše i tako pojede i zubić.

Perite zajedno zube, napravite takmičenje ko će duže da pere zube.

Kao i kod drugih navika, i za ovu je potrebno vrijeme i dosljednost. Budite uporni i insistirajte na tome, kako bi vaši malci imali blistave osmjehe i zdrave zubiće.

Moj prvi zalogaj

Žitarice u dječjoj ishrani i sve što treba da znate o njima!

Jaja na milion načina – Sjajni prijedlozi za doručak

Kako sakriti povrće u obrok, ako djeca neće da ga jedu – Naučite ova 4 trika!

Loše navike u ishrani djece: Kako ih promijeniti i protjerati lošu hranu iz kuhinje