Funkcionalan i uredan auto: “Beauty” savjeti za naše četvorotočkaše

Ljudi koji nisu doživjeli nered u vlastitom autu, ili nemaju auto ili još uvijek nemaju djecu.

Jednačina je prosta: djeca + auto = haos epskih srazmjera.

Interventne bebeće brigade u stanju su napraviti krkljanac na zadnjem sjedištu automobila u rekordnom roku. Nekada uglancani četvorotočkaši pretvaraju se u skladišta tokom kratke vožnje do vrtića, bake ili recimo supermarketa, a o dužim putovanjima i da ne pričamo.

Nisu samo djeca odgovorna. Savremeni životni tempo je takav da praktično pola imovine preselimo automobil. Ili bar pola dječje imovine, sve ono što nam može zatrebati. Rezervna odjeća, rezervne pelene, igračke, cucle, zvečke, pribor za crtanje…uzmemo duksericu, ćušnemo jaknicu, duda zapadne ispod kabastog dječjeg sjedišta, pa dok je izrovarimo, ispomijeramo i porušimo ostale stvari; naletimo na rupu na putu (a toga bar imamo) i – opsa, grickalice lete kao konfete!

Šta sad, čistićemo za vikend, a za vikend – nikad više obaveza…

S’ tim u vezi, donosimo vam nekoliko jednostavnih i praktičnih prijedloga kako da organizujete i ušminkate unutrašnjost svoga automobila. 

Što je nabolje, ovakva rješenja možete nabaviti i u trgovinama sa kućnom opremom i opremom za kupatila: poslužiće platneni ili vodootporni viseći organizeri za četke i druge sitnice, maleni stalci za sapune i šampone sa vakuumskim držačima, jednostavne PVC kutije, prekrivači…

Organizer za sjedišta, jednostavan i efektan način da sve što treba i djeci i vama bude na dohvat ruke. Svakoj pregradici dodijelite posebnu namjenu, i uz malo rutine stvari će se same vraćati na svoje mjesto.

Pojedina rješenja su dizajnom toliko jednostavna, da ih oni vješti u šivenju mogu napraviti sami, ili angažovati krojača/krojačicu koji će ih izraditi po pravoj mjeri. Budite kreativni, improvizujte.

Malo složeniji organizeri sa dodatnim funkcijama za komfor na dužim putovanjima:

Sve će biti uredno, na svom mjestu, a brojne pregrade zainteresovaće djecu da i sama gurkaju i slažu svoje dragocjene stvarčice i uče se organizaciji i redu na manje naporan način.

Kutijice i kutije za različite sadržaje. Prednost ovakve organizacije je što ih možete sklopiti i prenijeti dječje stvarčice bez imalo muke, nereda i skupljanja stvari po automobilu. Tu je, naravno, i kanta za otpatke, neizostavni pratilac na putovanjima.

Kako od zadnjeg sjedišta napraviti mjesto za sigurnu igru:

Tu su i prekrivači koji će vas poštediti usisavanja i čišćenja mrvica iz automobila, a šareni materijali razveseliće vaše vozilo. Jednostavno ih je nabaviti, napraviti, postaviti i održavati čistim.

Predlažemo i dopunsko rješenje za vozače sa kućnim ljubimcima: prekrivač koji se kači ne samo na zadnja, nego i na prednja sjedišta. Psići se neće linjati po originalnim presvlakama, a neće moći ni da skaču sa zadnjeg na prednje sjedište i time ometaju vozača u vožnji. Za vesele šapice možete preurediti i gepek vašeg automobila.

Gepek možete pretvoriti u funkcionalan organizer za putovanja, za svakodnevnu kupovinu namirnica, ili za sportsku opremu ako se pasionirano bavite ovom vrstom aktivnosti.

U sezoni godišnjih odmora, posebnu pažnju privlače kreveti za automobil, kao specijalni dodaci koji će mališanima napraviti maksimalan ugođaj i uživanciju na točkovima.

Jednom skockani automobili biće laki za održavanje, a svoje slobodno vrijeme možete da usmjerite na aktivnosti koje su ljepše od pospremanja i čišćenja.

Photo: pinterest.com

Kolaži i tekst: Erna Bučinski