Crtanje za djecu je više od crteža: “GLEDAJ I CRTAJ” online zabava za kreativne mališane

Crtanje-za-djecu-je-više-od-crteža-GLEDAJ-I-CRTAJ-online-školica-za-kreativne-mališane-mamaklik.com-primjeri-video.jpg

Crtanje za djecu je više od same zabave. Pored toga što se sjajno provode i ispunjavaju slobodno vrijeme, mališani na ovaj način izražavaju svoje emocije, podstiču kreativnost i maštu, ali i vježbaju svoje motoričke sposobnosti. Kako dječji crtež napreduje shodno njihovoj dobi, kakvo značenje ima, te kako im možete pomoći da savladaju vještine crtanja, pročitajte u nastavku…

Crtanje za djecu nije nepoznanica. Djeca počinju crtati veoma rano. Iako to u početku prije liči na “apstraktnu umjetnost”, koja ne slijedi prirodne zakone boja, oblika, tekstura i prostora, iz ovakvog načina izražavanja može se mnogo toga saznati o djetetu i njegovom razvoju, emocijama, potrebama, brigama i željama.

Za tumačenje dječjeg crteža najkompetentniji su pshiholozi koji naročito obraćaju pažnju na uzrast djeteta s obzirom na sadržaj crteža.

Kreativnost od najranije dobi: Kada i kako djeca počinju crtati

Crtanje-za-djecu-je-više-od-crteža-GLEDAJ-I-CRTAJ-online-školica-za-kreativne-mališane-mamaklik-2.jpg

Crteži se razlikuju zavisno od uzrasta djeteta i važno je reći da i kod ove aktivnosti svako dijete ima drugačiju dinamiku razvoja i izražavanja. Razlikujemo nekoliko faza:

  • Prva faza ili faza šaranja, koja počinje sa godinu i po i traje do tri i po godine, kada djeca počinju sa ostavljanjem otisaka na papiru, šaranjem i vježbom motorike.
  • Druga faza je od dvije i po do pet godina i djeca tada imenuju temu crteža prije nego što ih crtaju. U ovoj fazi djeca koriste određene šeme za poznate oblike.
  • Treća faza koja traje od pete do sedme godine života prikazuje realne likove i djeca crtaju i ono što vide i što se realno ne vidi zbog ugla gledanja odnosno crtanja. Tada tačno znaju šta predstavlja svaki nacrtani oblik i to je vidljivo.
  • Četvrta faza traje od sedme godine do tinejdžerskog doba i tada se sve jasnije prikazuju realni oblici, veličine i položaji figura

Crtanje za djecu znači i emocionalno izražavanje: Šta predstavlja i kakvo značenje ima dječji crtež

Crtanje-za-djecu-je-više-od-crteža-GLEDAJ-I-CRTAJ-online-školica-za-kreativne-mališane-mamaklik-1.jpg

Iz ugla psihologa crtež pokazuje dosta toga, prvenstveno da li crtež odgovara uzrastu djeteta. To pokazuje stepen razvoja djeteta i stepen odstupanja u određenom pravcu ukoliko postoji.

Oblik i način crtanja figura, njihov položaj na papiru, način na koji dijete započinje crtež i razne druge stvari, mogu pokazati kako dijete doživljava svijet oko sebe i kakav odnos vlada u porodici.

Takođe se može vidjeti kako dijete doživljava najbližu okolinu i kakav mu je razvoj faktora koji će dalje uticati na emocionalni razvoj, govor, pisanje, logičko razmišljanje, orjentaciju…

Poznato je da postoje razlike u crtanju dječaka i djevojčica.

Upotreba različitih oblika i boja pokazuje karakter djeteta kao i njegove emocije.

Tumačenje crteža svakako treba ostaviti stručnjacima jer roditelji koji nisu obrazovani u tom smislu ili imaju nepotpune informacije o značenju crteža mogu pogrešno rade na pojedinim segmentima vaspitanja.

GLEDAJ I CRTAJ online zabava za najmlađe: Kako pomoći djeci da savladaju crtanje

Preporuka za roditelje manje djece je da ne forsiraju mališane da crtaju kao i da ne stoje iznad njih dok izrađuju crtež. Takođe, bojenje već gotovih crteža u bojankama je zabavno i dobro za savladavanje tehnike korištenja olovaka i flomastera, ali originalan djetetov crtež je ono što najbolje odražava njegov kreativni napor i emocionalno stanje.

Pokušajte da im predstavite predmete iz njihovog okruženja. Neka dijete posmatra predmet, knjigu, vazu, igračku i neka pokuša da objekat posmatranja prenese na papir.

Ako vaši mališani zapnu kod crtanja različitih oblika, i za to imamo rješenje.

MamaKlik vam predlaže sjajnu (i naravno besplatnu) ONLINE TV školicu crtanja “Gledaj i crtaj”, koju su prije čak 14 godina napravili banjalučki kreativci Mladen Đukić, Boban Ratković i Atlantida Vranješ.

Serijal za TV učenje crtanja “Gledaj i crtaj” možete naći na YouTube kanalu na kraju teksta. Prijedloga ima mnogo, jer serijal sadrži cijeli buket epizoda sa 73 različita lika, životinje i predmeta. Svaki video je praćen zabavnim objašnjenjima i prijedlozima.

Uživajte u crtanju i kreativnoj zabavi sa svojom djecom, i ne dramite ako se dijete ipak drži svoje vizije nekog predmeta. Da citiramo Vincenta van Gogha “Veliki umjetnik nikada ne vidi stvari onakvima kakve jesu. Kad bi ih vidio takvima, više ne bi bio umjetnik.”

E.B/ MamaKlik

 

Razvoj i značenje dječjeg crteža: Crtam – dakle, mislim i osjećam

Kreativno razmišljanje kod djece: Ne blokirajte kreativnost radeći ovo!

Vaspitačica Gordana Botić: Kreativnost je ključ uspjeha u svim domenima života