Majina lista namirnica – kako da izbjegnete krizu zvanu Fast food?

Majina lista namirnica -kako izbjeci fast food
Majina lista namirnica -kako izbjeci fast food

Nemam vremena, ne mogu, ne stižem…

Znam koliko vam teško može biti da uskladite svoj život ako ste student, imate malu djecu i porodicu, na početku ste profesionalne karijere. Užurban životni tempo nas vrti u začaranom krugu zvanom “sutra ću!”…

Zašto je bitna dobra organizacija?

S druge strane, ako su vam naporni treninzi upotpunjeni zdravom ishranom, ako vam je frižider napunjen pravim namirnicama, garantujem da ćete izbjeći grešku koju pravi 90% vježbača – previše energije posvećuju teretani, a premalo kuhinji, te zbog toga ne izgledaju kako su zamislili ili osjećaju manjak energije. To sve još treba najčešće uklopiti u odredjen budžet. U takvoj situaciji mnoge naše divne i sposobne žene prave listu namirnica.

Istina je da se može jesti zdravo, postajati sve zgodniji i dobijati na kvalitetnoj mišićnoj masi, a pri tom da još bude i jeftinije.

Odlučila sam da s vama podijelim moju šoping listu, a u kupovinu idem jednom sedmično. Evo kako sam napravila sistematizaciju:

  • Dobri izvori proteina

     (jaja, mladi sir, pileće ili ćureće bijelo meso, mljevena junetina, svježa orada/brancin/oslić/pastrmka)

  • Složeni ugljeni hidrati

    neophodni kao izvor energije tokom dana (riža bijela ili crna, krompir i ovsene pahuljice – one najjednostavnije HAHNE ili BROGEN)

  • Zdrave masti

    (najčešce kupujem bademe, obožavam indijske oraščiće ali su trenutno skupi u mom gradu, orase ili kikiriki diet i uvijek imam hladno cijedjeno maslinovo domaće ulje)

  • Voće

    užina ili glavni sastojak voćnog homemade jogurta i cijedjenog i jedinog soka koji pijem, lako za ponijeti (banane, jabuke, ananas, limun i narandze, (zaledjene) jagode i maline)

     

    lista namirnica-voce i povrce
    lista namirnica-voce i povrce
  • Povrće

    kao izvor vlakana (nešto zeleno obavezno: poslednji put je bila prasa – praziluk, paprike i špinat, crni patlidžan, zelena slata i mladi luk. Nekad su krastavci, kupus, kelj, karfiol i brokula – od ovog inače pravim potaž…ma, šta god volite i u neograničenim količinama, jer upravo to daje hrani raznolikost i kreativnost)

  • Začini

    chilli paprika, bijeli luk u prahu, kurkuma, cimet

  • Sos i umak

    paradajz sos i vrhnje za kuhanje (kojeg poooonekad koristim u vrlo malim količinama kao tajni sastojak potaža…. )

Prosto sam opsjednuta jajima i ako ih imate u svom frižideru (a ja ih kupujem bar 50 sedmično) imate uvijek zagarantovan zdrav obrok u toku dana. Varijante sa jajima su neograničene – kuhana, „na oko“, kajgana sa ili bez povrća. Izvor su lako rastvorivih proteina. Po mom mišljenju jaja predstavljaju jednostavan i kompletan obrok.

 

Lista namirnica

 

Pileća prsa znaju ponekad da dosade, ali postoji bezbroj sjajnih recepata koje možete da isprobate. Prsa je najlakše istranžirati i staviti u pajc od maslinovog ulja, soli, papričice i kurkume. Samo vadiš iz fridža i pržiš – 5 min! Mljeveno meso za bolognese…sa rižom i paradajz sosom mmmmmmm! Od ribe najjednostavnija i najbrža večera. Često se u mojoj kući večera i mladi sir. Nekad je sa salatom, onom finom, karakterističnom za naše podnevlje – sirluk ili paradajz, krastavac, crveni luk, a nekad kao voćni jogurt – neka voćka, npr. banana, cimet, decilitar vode i 100g mladog sira. Miksaj ručnim mikserom ili u blenderu, sjecku…kako god.

Eto, iskreno se nadam da sam nekome olakšala, ako ništa drugo dala dobru ideju, vjetar u ledja. Srećno!

Autor : Maja Regodić, personalni i grupni fitness trener

Trenirajte sa Majom u BL, Trnu  i Laktašima, više info na Facebook profilu  kao i na  Instagram