3. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

U 3. nedjelji trudnoće, stvari počinju da se mijenjaju, čak iako ne možete te promjene da primijetite. Možda ćete osjetiti neke promjene: bol u stomaku kao menstrualni grčevi, bol u krstima, osjetićete umor, a možda pomislite da ste se prehladili.Ako trudnoća nije planirana, čak i ako primijetite neke od navedenih promjena, ni ne slutite da će vam se život u narednih devet mjeseci jako promijeniti.

Vaša beba

U trećoj nedjelji zametak je veličine 500 ćelija. Oplođenom jajašcetu potrebno je prosječno 7 dana da otputuje kroz jajovod do materice. Na tom putovanju se dešava dioba jajne ćelije. Kada se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice nastaje blastocista i veličine je 0,1 – 0,2 mm u prečniku. U međuvremenu, nastaje i amnionska tečnost koju će blastocista koristiti kao udobnu postelju u narednim nedjeljama i mjesecima.Sada ona dobija potrebni kiseonik i hranu, ali i izbacuje ono što joj nije potrebno, pomoću sićušne cjevčice prikačene za krvne sudove zida materice.

Savjet za ovu nedjelju

Da li sam trudna?
Ako ste nestrpljivi da saznate da li ste u drugom stanju možete da uradite test na trudnoću. Možete ga kupiti u najbližoj apoteci. Jedan dio blastociste će se razviti u placentu koja će poizvoditi hormone trudnoće hCG (human chorionic gonadotropin). Test na postojanje ovih hormona već ove nedjelje potvrdiće vam trudnoću, ali ako ga uradite sljedeće nedjelje i on bude pozitivan bićete sigurniji. Ako nemate zdravstveno osiguranje ili ste nezaposleni, informišite se koja prava imate kao trudnica, kao i o tome šta vas čeka u narednim nedjeljama.