4. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

Većina žena u ovoj nedjelji osjećaju da su ostale u drugom stanju, iako im ginekolog još nije saopštio novosti. Obično je to ženska intuicija ili hormoni trudnoće koji sad već počinju da vode glavnu riječ u organizmu. Simptomi koje sada možete osjećati su:osjećaj mučnine, često mokrenje, osjetljive ili otečene grudi, česte promjene raspoloženja… Ovo su samo mogući simptomi ali su individualni za svaku trudnoću, tako da je vrlo moguće da ni jedan od ovih simptoma još ne osjećate.
Ukoliko niste planirale trudnoću sad se vjerovatno pitate kako da život prilagodite onom što vam se dešava. Ukoliko ste nestrpljivo iščekivale ovaj trenutak, vjerovatno počinjete sa slavljem. U svakom slučaju veća vam je zbrka u glavi nego u materici.

Vaša beba

Počinje zadivljujući razvoj vašeg ploda. Veličine je sjemena maka. U narednih deset nedjelja svi bebini organi razviće se i početi da funkcionišu. Zato je ovo period kad je vaša beba najosjetljivija i najpodložnija svemu onome što bi moglo da je spriječi ili zaustavi u razvoju.
Ove nedjelje vaš plod postaje embrion i sastoji se od dva sloja: epiblasta i hipoblasta, iz kojih će se razviti svi njegovi organi i dijelovi tijela.
Od stanica blastocite (sloj pričvršćen za zid materice) postepeno se razvija posteljica koja će početi funkcinisati krajem nedjelje. Uloga posteljice je dovođenje hranljivih materija i kiseonika do ploda. Sada se pojavljuje i vodenjak koji će ugostiti bebu i plodova voda koja će joj biti jastuk.
I ne zaboravite ,svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savjet za ovu nedjelju

Ako sada uradite test za trudnoću (potražite ga u svakoj apoteci) možete biti sigurni u svoje novo stanje. Zadržite test – ako je pozitivan, može vam biti draga uspomena. Sljedeće o čemu treba da razmišljate je da izaberete ginekologa koji će vam voditi trudnoću. Bilo da se odlučite za ljekara u bolnici ili nekog ko radi u privatnoj ordinaciji, treba da znate da to treba da bude osoba kojoj ćete vjerovati, kojoj ćete moći da postavite milion pitanja koja će vas podržavati i pratiti od sada pa u narednih devet mjeseci. Raspitajte se kod prijateljica koje imaju djecu ko je njima vodio trudnoću i zamolite ih da vam pomognu da izaberete pravog ljekara.
Vodite računa o ishrani. Prvo tromjesečje je najbitnije za razvoj ploda. Većina anomalija i nepravilnosti u razvoju nastaju baš u ovom periodu. Zato sada, više nego ikada, vodite računa o sebi. Jedite samo najkvalitetniju hranu, prestanite piti i pušiti, spavajte dovoljno i smanjite stres na minimum!