Savjeti za trudne mladenke: Kako da izaberete savršenu vjenčanicu

Odabir prave vjenčanice nije uopšte lak. Još ako ste trudna mlada, imate utisak kao da je izbor ograničeniji i nađete se na raskršću između želja i mogućnosti. Dobra vijest je da ne mora biti tako!

Sljedeći savjeti će vam ukazati na šta da obratite pažnju kada planirate izgled nevjeste u drugom stanju:

Udobnost na prvom mjestu

Koliko god voljeli neke trendove i imali želje, veoma je važno zadržati udobnost, posebno jer ste u drugom stanju. S obzirom na to da kod nas svadbe traju tokom cijelog dana, najmanje što vam tada treba je neudobna odjeća i obuća. Imajte uvijek to u vidu kada kupujete vjenčanicu, donji veš, cipele… za taj, za vas, poseban dan. Koliko god vam zvučalo kao kliše, izgledaćete najljepše samo kada se tako i osjećate, a to važi i za ovu situaciju.

Pametno birajte materijal

Da biste postigle udobnost, o kojoj smo pričali maloprije, vrlo je važno da vjenčanica bude od prijatnog materijala. Zaboravite sve što podrazumijeva sintetiku, jer ćete se u njoj preznojiti. Takođe, potrudite se da izbjegnete teške materijale. Ako želite čipku, ili saten, uvijek se može naći dobra i laganija zamjena.

Idealna varijanta za trudne mlade su vjenčanice od tila, šifona ili svile, a uz to izgledaćete poput nježne vile. Imajte u vidu da što je teži materijal i vama će bit teže. Biće vam teže i da plešete i da se krećete, tako da, ne odustajte od svog cilja, samo ga prilagodite trenutnoj situaciji i ukombinujte na pravi način. Dobar izbor su i materijali koji u sebi sadrže elastin, kao na primjer žersej.

Vjenčanica ne mora da bude duga

“Kada sam shvatila da ću tokom večeri ići minimum deset puta u toalet, to je bio prelomni trenutak da se odlučim za kratku vjenčanicu”, rekla je jedna prijateljica tokom biranja vjenčanice.

Koliko god u prvi mah zvučalo smiješno, ovo je zaista praktično razmišljanje. Još ako ne podnosite najbolje vrućinu ili želite da se krećete bez ikakvih problema, onda je ovo zaista izbor koji treba uzeti u obzir.

Vjenčanica može da ima suknju od tila, ili da bude cijela od žerseja, ali sa dužinom do ili ispod kolena. Uvijek imajte u vidu da stomak podigne prednji dio malo više, pa pripazite na dužinu, da ne biste prešle u neukus.

Odlučite da li želite da sakrijete stomak ili ne

Za one mlade koje žele da sakriju stomak, najbolji izbor su vjenčanice bez bretela. Suknja, odnosno donji dio vjenčanice je poželjno da bude od tila ili neke laganije čipke i u A-formi. Poneka falta ili preklop u prednjem dijelu su dobrodošli.

Opet naglašavamo važnost izbora materijala, jer upravo on može stvoriti željenu iluziju. Dobar kroj + dobar izbor materijala je tajna kod odabira svake vjenčanice, pa tako i u ovom slučaju.

Ako vam stomak ne predstavlja nikakav vizuelni problem, onda u obzir dolaze i vjenčanice koje prate liniju tijela ili se šire ispod grudi i koje su naglašene mašnama, trakama oko struka…

Za šta god se odlučili, važno je da možete da se krećete u vječanici koju ste odabrali.

Venčanice u fazonu Pepeljuge nisu poželjne, jer vizuelno mogu učiniti da izgledate puno krupnije, a i nisu toliko praktične. Zamislite samo koliko slojeva sadrži suknja takve vjenčanice…

Zakažite na vrijeme, ali probajte u posljednjem trenutku

Rezervišite na vrijeme – ovaj savjet je dobrodošao za mnoge druge stvari, pa tako i za vjenčanicu. I koliko god bili nestrpljivi, prolongirajte prvu probu i završetak vjenčanice što više možete, jer ne možete znati koliko će vam se obim stomaka povećati i kako će vam se tijelo mijenjati.

Naravno, sve zavisi i u kojem ste mjesecu trudnoće, ali generalno ovo je savjet za sve trudne mlade.

Ono što vam preostaje je da vjenčanicu prepustite nekome kome vjerujete i da se opustite. Nestrpljivost vam može donijeti samo neželjeni problem, stres i loš krajnji rezultat, a to je sve ono što želite da izbjegnete, zar ne?

I još jedan savjet: Poželjno je da vjenčanica bude na šnjiranje, jer ćete tako najlakše prilagoditi haljinu sebi, tj. veličini stomaka.

Što jednostavnije – to bolje

Ovo ne znači da treba da odustanete od onoga što želite. Međutim, treba biti realan i prilagoditi želje aktuelnoj situaciji. Zato, stručnjaci savjetuju da u ovakvim trenucima ne treba pretjerivati. Ovo generalno važi za sve mlade, bez obzira na to da li su u drugom stanju ili ne.

„Tog dana ne treba da stavite na sebe pretešku haljinu, upečatljiv nakit i sve što vam se sviđa ili želite da nosite jer nikada ranije niste imali prilike. Ili jer uvijek to tako nosite. Posebno ako ste trudna mlada. Morate da shvatite da je vaš stomak najveći ukras koji nosite. Ne pokušavajte to da pobijedite“, savetuje Dejvid Zila, stilista koji iza sebe ima „Emi“ nagradu.

Stomak ima dovoljnu težinu koju nosite, ne treba vam još i haljina koja će da vas vuče nadole, ili haljina koja ne drži vaše grudi pravilno. Ako nosite vjenčanicu bez bretela, budite sigurni da je dobro stegnuta (ali ne previše) da bi to izgledalo pristojno. Bretele, rukavi taj problem odmah riješe.

Ne zaboravite na cipele

Ovo je zaista vrlo važno, možda čak i ključno da ovaj dan zaista bude najbolji. Ako vam cipele nisu udobne, sve će vas drugo nervirati. Zbog toga, na ovaj dan ne eksperimentišite. Ako do sada niste nosili izutezno visoke potpetice, nema razloga da to radite upravo na ovakav dan.

Takođe, svaka cipela sa štiklom sa 10 ili više santimetra se treba zabraniti trudnim mladama. Pritisak i bol u kičmi će biti još više izraženiji, koliko god mislite da će vam cipele biti udobne.

Opet se vraćamo na tačku jedan – udobnost prije svega. S toga, odaberite nešto do 7 cm. Ako baš insistirate na visokim potpeticama, obavezno smislite i plan b – baletanke, ravnije cipele… Isto tako, imajte u vidu da postoji velika šansa da vam noge oteknu, pa ako postoji mogućnost uzmite neke komotnije.

Ne opterećujte se tuđim ukusima

Na kraju, treba znati da ne možete svima da ugodite, a i ne treba. Vi ste osoba koja se udaje i poštujte svoje želje i snove. Prije svega, dobro definišite šta želite. Kada tačno budete znali šta želite, problema će biti manje.

Saslušati tuđe savjete je u redu, međutim razmislite i vi donesite odluku. Nemojte se pogubiti u moru želja svih bližnjih. Uživajte u svakom trenutku i ne brinite previse šta će ko da kaže. Važno je da se vi osjećate lijepo, a kada vi zračite srećom, to je dovoljno i onima koji vas vole najviše.

Najbolja mama na svetu