10. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

U 10. nedjelji trudnoće najčešće se javljaju vjetrovi i ovo za trudnicu može biti jako neprijatno. Pojačanom stvaranju vjetrova ili gasova i osjećaju naduvenosti doprinose mahunarke i žitarice, zato obratite pažnju.

 

Vaša beba

Vaša beba je sada veličine šljive i teška je otprilike 5 grama.

U ovoj nedjelji bićete iznenađeni izgledom vaše bebe. Na ultrazvuku možete vidjeti da su razvijeni ruke i noge, prstići, svi veliki zglobovi su već narasli. Sad već liči na ljudsko biće, vidite svog malog čovječuljka. Pokrete koje beba pravi možete vidjeti ali ih još uvije niste u mogućnosti osjetiti.

 

Savjet za ovu nedjelju

Posjeta ginekologu u ovom periodu je jako važna jer će vam objasniti potrebu za rađenjem testa kojim se dobija informacija o polu i hromozomima bebe a zove se biopsija horionskih čupica. Test se radi uzimanjem minijaturnog dijela posteljice. Svi testovi se rade uz dogovor sa ginekologom, i većina po savjetu ginekologa. On će vam objasniti prednosti i rizike svake pretrage.

Što se tiče ishrane bitno je da u ovom periodu unosite dovoljne količine kalcijuma zbog razvoja zubi i vilice bebe.

Što se tiče fizičke aktivnosti treba je nastaviti ili prilagoditi tome kako se osjećate. Zajednička fizička aktivnost u grupi trudnica nekim ženama jako odgovara, razmislite o tome.