11. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

U ovom periodu mučnina više nema i možete uživati osim što vam ponekad još smetaju neki mirisi. Što se tiče lica još uvijek može da bude po neka promjena ali i ne mora. Kosa vam može rasti brže nego obično a sve pod uticajem hormona.
Vjerovatno se pitate koji je pol vašeg djeteta i sad to već možete ustanoviti na ultrazvuku ili putem testa ako ste ga radili. Pol djeteta zavisi od vašeg partnera a ne od vas i određen je u 3.nedjelji vaše trudnoće.
Česta pitanja koja trudnice sebi postavljaju pogotovo ako imaju još djece jesu da li će svu djecu moći isto voljeti i da li će biti dobre majke. Ne brinite zato, beba koja će se roditi očaraće vas i sigurno ćete je voljeti jednako kao i drugo dijete ili djecu.

Vaša beba

U ovoj nedjelji dužina bebe je već 50 mm a težina oko 10 grama.
Ishrana putem putem posteljice počinje. Beba se sada jasno vidi i biće vam simpatično što joj glava izgleda velika i čini vam se da čini polovinu tijela. Beba pliva u plodovoj vodi i izgleda kao da pleše. Već sada guta, zijeva i rasteže se. U ovom periodu se razvijaju polni organi bebe i može biti grešaka kod ultrazvučnog utvrđivanja pola.
Ove nedjelje se završava razvoj glavnih organa pa se možete opustiti jer je prošlo vrijeme kad je rizik od anomalija naglašen.

Savjet za ovu nedjelju

Period od ove nedjelje je bitan za ultrazvučni pregled kod ginekologa jer se mjeri debljina dijela iza bebinog vrata – nuhalne translucence. Ovo mjerenje zajedno sa informacijama o godinama starosti trudnice i rezultatima “biohemijskog skrininga” u prvom tromjesečju (slobodni beta HCG i PAPP-a)daje informaciju o tome koliki je rizik da imate bebu sa problemom sa hromozomima. Takođe je važno da ljekar prati kako se beba razvija i da li može vidjeti sve organe.
Pokušajte otići na kontrolu zajedno sa partnerom jer ćete oboje moći čuti otkucaje srca vaše bebe. Prilagodite život svom stanju, družite se sa osobama koje vam odgovaraju i tražite savjete koji su vam potrebni.