SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete osjetiti i prije pozitivnog testa

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete da osjetite i prije pozitivnog testa

Naravno, ništa nije sigurno dok to test za trudnoću ili ljekarski pregled ne potvrde, ali ovo su neki simptomi u prvim danima trudnoće, koji mogu da sugerišu da su uzbudljive vijesti možda na pomolu.

Iščekivanje dok vam kasni menstruacija, a još uvijek je rano za kućni test, može biti teško čak i za one najstrpljivije. Često ovi dani dovode do toga da opsesivno analiziramo i najmanji osjećaj koji, u stvari, može biti i znak PMS-a, odnosno znak da ćemo ubrzo dobiti menstruaciju. Postoje određene tjelesne promjene koje mogu biti simptomi u prvim danima trudnoće.

Dakle, koje simptome možete osjetiti na samom početku drugog stanja, prije nego što test za trudnoću vjerovatno pokaže tačan rezultat? Za vas smo izdvojili 10 najčešćih ranih simptoma trudnoće.

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete da osjetite i prije pozitivnog testa

1. Simptomi u prvim danima trudnoće: U ranoj trudnoći grudi i bradavice mogu da budu osjetljivi

Mnoge žene kažu da su im bradavice osjetljive, a to je zbog povećanja hormona – estrogena i progesterona.

U ranoj trudnoći, vaše grudi će početi da dobijaju više masti i mliječnih kanala čija se veličina povećava, što može dodatno povećati osjetljivost. Vaše bradavice će takođe postati tamnije, ali ovo se generalno dešava kasnije, a ne u prvih nekoliko nedjelja.

Jedna mama je opisala da su je bradavice boljele i dok se tuširala, pa ako vam ovo zvuči poznato, možda ćete uskoro otkriti da ste trudni.

2. Implantacijsko krvarenje koje se razlikuje od menstrualnog kao signal da ste trudni

Zašto prije svega nastaje impatacijsko krvarenje? Nastaje kada se oplođeno jajašce (blastocista) implantira u zid materice. Neke žene tada imaju oskudno krvarenje, pa greškom misle da je u pitanju menstruacija koja je poranila. Uglavnom ovo krvarenje ne treba da bude zabrinjavajuće.

Ovu neugodnost iskusi jedna trećina žena u ranoj trudnoći, i uglavnom nije znak za uzbunu. Impatacijsko krvarenje traje kratko, javlja se između 6. i 12. sedmice, i ne pojavljuje se više.

Impatacijsko krvarenje se od menstruacije razlikuje po tome što je lagano, i ne povećava se, za razliku od menstrualnog koje vremenom postaje obilnije. Druga razlika je u boji krvi. Najčešće izgleda kao iscjedak ružičaste ili tamnosmeđe boje, sa – često – neugodnim mirisom.

3. Simptomi u prvim danima trudnoće: Grčevi u donjem dijelu stomaka na početku trudnoće

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete da osjetite i prije pozitivnog testa

Ovo može biti pomalo zbunjujuće jer takođe može da znači da ćete uskoro dobiti menstruaciju. Neke žene imaju slabe grčeve u prvim nedjeljama ili čak mjesecima od začeća. Grčevi u trbuhu mogu biti rezultat više faktora kao što su implantacija, širenje materice ili djelovanje korpusne luteum ciste koja oslobađa progesteron dok posteljica ne dostigne oko 12 nedjelja.

Mnoge žene se plaše da su stomačni grčevi znak spontanog pobačaja, ali prema tvrdnjama ljekara sami bolovi nisu nikada pokazatelj pobačaja jer on obično dolazi uz neke druge simptome.


Vanmaterična trudnoća: Uzroci i simptomi


4. Ekstremni umor, pospanost i malaksalost kao simptom u prvim danima trudnoće

Mnoge žene shvate da su trudne nakon što su zaspale u sjedećem položaju, u tri sata popodne. Ako ste prethodnih nekoliko večeri legli previše kasno, onda zanemarite ovo, ali ako ste u suprotnom dobro odmarali, a ipak se još uvijek borite da ne zaspite bilo kad u toku dana, ovo je možda rani znak da ste trudni.

Konstantan umor, malaksalost i pospanost se kod trudnica javljaju najčešće u prvom i trećem trimestru trudnoće. Na samom početku, uzrokuju ga brojne metaboličke i hormonalne promjene, odnosno rast nivoa progesterona. Sve ovo nerijetko prati slabost i povraćanje, što dodatno optereti organizam buduće mame, pa se i iscrpljenost povećava.

5. Mučnina i povraćanje u ranoj trudnoći

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete da osjetite i prije pozitivnog testa

Mnoge trudnice imaju mučninu u prvim danima trudnoće, bilo u obliku neznatne slabosti i uznemirenosti u stomaku ili – u težim slučajevima – praćenu čestim povraćanjem.

Mučnine praćene povraćanjem uglavnom se događaju ujutro kad je želudac prazan, tako da, ako imate mučninu, pokušajte sa grickanjem nekoliko krekera ili slanih štapića da biste ublažili ovaj neprijatni osjećaj.

Mučnine i povraćanje mogu da se nastave do 4.mjeseca, ali ćete tad biti bezbrižnije jer su oni znak da je trudnoća vitalna i da je sve uredu.

6. Iskustva mnogih trudnica kažu da su prvi simptomi u trudnoći često mokrenje i noćni odlasci u toalet

Kada ste u posljednjoj fazi trudnoće, vaša nerođena beba najvjerovatnije će vršiti pritisak na vašu bešiku, što izaziva potrebu da često piškite. Ali da li ste znali da to može biti i rani simptom trudnoće?

Odmah od začeća, vaše tijelo će početi da se širi kako bi se prilagodilo malom čovjeku koji će početi da raste, a ovo, zajedno sa hormonima trudnoće koja stvaraju veći protok krvi, često dovodi do toga da se budite noću kako biste ispraznili bešiku.

7. Problemi sa probavom i opstipacija (zatvor) kao simptom drugog stanja

SIMPTOMI U PRVIM DANIMA TRUDNOĆE koje možete da osjetite i prije pozitivnog testa

Poznato je da hormon progesteron usporava rad crijeva, pa ovo može da bude problem za trudnice jer njihovo tijelo proizvodi više ovog hormona. Ako uzimate prenatalne vitamine koji sadrže gvožđe, to takođe doprinosi problemu zatvora. Da biste smanjile problem opstipacije, jedite hranu bogatu vlaknima i unosite mnogo vode!

8. Metalni ukus u ustima kao znak rane trudnoće

Neke žene kažu da su osjećale promjene u ukusima veoma rano u trudnoći. Dok neke trudnice kažu da su osjećale ukus metala u ustima, druge osećaju promene u ukusima hrane ili čak povećanu količinu pljuvačke. Može vam se desiti i često krvarenje desni dok perete zube, što je takođe povezano sa promjenama u ustima.

Dakle, ako vam je odjednom odbojno da jedete čokoladu uveče ili vam je postalo muka od mirisa svježe kafe ujutru, možda ćete uskoro imati uzbudljive vijesti.

9. Blaga glavobolja i vrtoglavica u prvim sedmicama trudnoće

Vrtoglavica i/ili glavobolja takođe mogu biti rezultat jutarnje mučnine, ali čak i ako ne osećate mučninu, osjećaj glavobolje ili vrtoglavice može biti znak da ste trudni.

Smatra se da je ovo povezano sa povećanim snabdijevanjem krvi i promjenama u cirkulacionom sistemu, ili čak sa mogućim niskim šećerom u ranim fazama trudnoće.

Jedite manje, ali češće obroke i oblačite se u komotniju odjeću ako ste skloni vrtoglavici.

10. Promjene raspoloženja javljaju se kod žena kao simptomi u prvim danima trudnoće

Mnoge žene doživljavaju promjene raspoloženja i takozvanu “emocionalnu ljuljašku” u ranoj trudnoći. Ludovanje hormona je glavni krivac za činjenicu da plačete zbog fudbalske utakmice ili ste ljuti zbog TV emisije o kuvanju. Lagane fizičke aktivnosti vam mogu pomoći da stabilizujete emocije i svedete plakanje na gledanje “Zelene milje” ili “Prohujalo s vihorom”.

Naravno, mnogi od ovih simptoma se smatraju normalnim za većinu žena tokom cjelomjesečnih hormonalnih oscilacija koje nam servira menstrualni ciklus, ali ako osjećate više ovih simptoma, možda bi trebalo da uradite test na trudnoću.

Autorka: Erna Bučinski/MamaKlik


Zabrinuta, depresivna, euforična: Kroz koje emotivne faze prolaze trudnice


Trudnoća i porođaj – Besplatni priručnik za trudnice o drugom stanju, porodu i prvim danima s bebom

Neinvazivni prenatalni testovi u trudnoći (NIPT): Po čemu se razlikuju i kako izabrati najbolji test – savjeti za trudnice