40. nedjelja trudnoće

slika ploda u 40-oj nedjelji
Vaša trudnoća u 40. nedjelji

U ovoj nedjelji možete imati lažne kontrakcije ali znaćete da su lažne jer obično prolaze nakon malo šetnje. Prave kontrakcije su duže i jače, u jednakim vremenskim intervalima. Osjetićete probadanje u donjem dijelu leđa i donjem dijelu stomaka. Neke trudnice ih porede sa jakim menstrualnim bolovima. Pratite da li je vaginalni iscjedak pojačan ili postaje ružičast. Ako vodenjak pukne i grlić je otvoren 10-ak cm vi ste spremni za porođaj. Prepoznaćete da li je pukao vodenjak tako što ćete na donejm vešu primjetiti veću količinu tečnosti od uobičajene, kao da ste odjednom mokrili. Ukoliko to primjetite, ostanite smireni, mjerite kontrakcije i pozovite nekog da Vas odveze u porodilište.
Ukoliko se ništa od toga niej desilo, nema veze, ljekar će vas uputiti kako da se ponašate i koliko često da dolazite na preglede ili treba da ostanete u bolnici. 70% trudnica se porađa u 40.nedjelji trudnoće. Možda ste vi onaj ostatak od 30%. Možda ni termin koji je određen nije tačan. Uz poštovanje savjeta ljekara ništa loše vam se ne može desiti, te je važno da ostanete pribrani. Još jednom prekontrolišite da li ste sve spremili za odlazak u porodilište.

Šta vam je sve potrebno za porodilište pogledajte OVDJE 

Vaša beba u 40. nedjelji trudnoće

Težina bebe u 40. nedjelji je obično oko 3500 g a dužina je oko 50 cm. Ovo ne moraju biti tačne mjere, svaki plod je individualan.
Treba da znate da su svi organi u potpunosti razvijeni, jedino što se razvija nakon porođaja je očni živac. Kosti glave nisu potpuno srasle ali ovo pomaže lakšem prolasku bebe kroz porođajni kanal. Izgled bebe je formiran .

Savjet za ovu nedjelju trudnoće

Sada znate koji su znaci porođaja. Ukoliko Vam je ginekolog pominjao carski rez pogledajte OVDJE Do tada vi se odmarajte se i čekajte taj čarobni trenutak kad ćete uzeti bebu u naručje.
Srećno!