21. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

Ako još ne osjećate bebine pokrete, ništa strašno, brzo ćete ih osjetiti. Stomak vam se i dalje povećava ali je kao i grudi manje osjetljiv na dodir. Obratite pažnju na njegu kože jer mogu da se pojave strije. Loše varenje, nadimanje, gorušica i nadutost su pojave koje prate ovaj period. Razlog je razvoj beba i pomjeranje unutrašnjih organa i pritisak na njih. Nemate više toliko problema sa promjenama raspoloženja, sve ste staloženiji i radujete se dolasku bebe.

Vaša beba

Vaša beba je sada teška oko 350 grama i dugačka oko 26 cm .
Sluh bebe je jako razvijen i čuje sve zvukove koji dolaze izvana. Najaktivnija je naveče kada se vi umirite ali nije isključeno da osjetite pokrete i u bilo koje vrijeme. Vaša beba je sve aktivnija.

Savjet za ovu nedjelju

Uzimajte dosta tečnosti zbog dobre probave. Redovno se odmarajte a pokušajte da više puta u toku dana odmorite noge tako što ćete ih podići. To je bitno i za dobru cirkulaciju. Njegujte svoju kožu.
Ako ste trudnica koja nosi dvije ili više beba znajte da je sad period kad bebe postaju svjesne prisustva druge bebe. Sad pokušavaju da dodirnu brata ili sestru.