20. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

Vaš stomak i vi ste sve veći. U ovom periodu trudnice imaju problem sa grčevima što je posljedica pritiska materice na vene. Naročito su izraženi noću. Na tijelu i licu su takođe vidljive promjene. Linija koja se od pupka do stidne kosti u vidu tamne crte se zove linea nigra i svojstvena je ovoj nedjelji trudnoće. Zbog povećanog pigmenta može vam se pojaviti „maska trudnoće“. To su tamne fleke na gornjoj usni, obrazima ili čelu. Pjege i fleke se mogu javiti i na drugim dijelovima tijela a stidne usne, bradavice, pazuh ili bedra sa unutrašnje strane mogu da potamne. Sve se ovo dešava pod uticajem hormona.

Vaša beba

Ove nedjelje beba je dugačka oko 15 centimetara i teška oko 240 grama.
Na bebinoj koži se stvara vernix caseosa supstanca koja pomaže bebi da lako prođe kroz porođajni kanal a štiti je od infekcija. Beba sada izgleda srazmjerno i veličina glave u odnosu na tijelo nije naglašena. Razvija se velikom brzinom a mozak formira čula sluha, vida, mirisa, ukusa i dodira.

Savjet za ovu nedjelju

Unosite dovoljnu količinu magnezijuma i olakšajte probleme sa grčevima. Možete raditi vježbe za trudnice ili lagano šetati. Zdravo se hranite i pijte dovoljno tečnosti. Odmor je neophodan pa spavajte i odmarajte kad god možete.