35. nedjelja trudnoće

šta da očekujete u 35.nedjelji trudnoće
Izgled i položaj ploda u 35.nedjelji trudnoće

Vaša trudnoća

U 35.nedjelji trudnoće vi  se još uvijek širite i osjećate sve veću napetost u leđima i nogama. Noge su bolne i otečene pa će vam lagane masaže sigurno prijati. Pokušajte da se odmarate što više. Pazite na ishranu, jer još uvijek dobijate po pola kilograma ali ne brinite uglavnom su raspoređeni na bebu. Veličina stonaka vam vjerovatno remeti san, najbolji položaj je na stranu. Ukoliko i u 35.nedjelji trudnoće imate i dalje žgaravicu pokušajte ju neutralisati bademima.

Vaša beba

Težina bebe sada je oko 2300 g a dužina oko 47 cm. Svaki plod se razvija indivudalno.
Prostora u materici je sve manje jer beba raste.Blizanci ,ukoliko ih nosite,posebno osjećaju nedostatak prostora.

Savjet za ovu nedjelju

Ljekarski pregledi su česti i na vaginalnom pregledu u ovom periodu vaš ginekolog provjerava kakav je grlić materice. On pri porođaju treba biti otvoren,skraćen i razmekšan.
Ukoliko još niste skinuli nakit i lak na nokrima sada je zaista krajnje vrijeme. Prekontrolišite još jednom da li ste pripremili sve stvari za bebu. Kompletan spisak potrebnih stvari za bolnicu  pogledajte  OVDJE.

Ako imate još djece neka zajedno sa vama učestvuju u pripremama i tako se navikavaju na prinovu .Ako su djeca veća dosta toga vam mogu pomoći a manju djecu ćete na taj način pripremiti za dolazak brata ili sestre. Obratite pažnju na to da se dijete ne osjeća zapostavljenim zbog bebe, posvetite mu pažnje i vremena. 

Savjet psihologa : Pokušajte saznati šta bi starije dijete voljelo da dobije od poklona, kupite to, zapakujte, dajte mužu ili baki da vam donese kada budu dolazili po Vas i bebu u bolnicu. Kada budete izlazili iz bolnice i starije dijete ugleda bebu prvi put, kažite da mu/joj je beba donijela poklon i neka to bude baš ono što je dijete željelo. Na taj način ćete odmah započeti drugarstvo umjesto rivalstva.