28. nedjelja trudnoće

28. nedjelja trudnoce
28. nedjelja trudnoce
Vaša trudnoća

Sad ste na početku trećeg tromjesečja i sve ste veći. Stomak se povećava, ponovo imate pritisak na bešiku i toalet je mjesto koje često posjećujete. Koža trpi promjene i zbog rasta bebe se rateže i može da vas svrbi. Gorušica i loše varenje su pratilac ovog perioda trudnoće. Mogu se javiti i lažne kontrakcije materice, Brekston Hiksove kontrakcije. Dovoljno je da sjednete, ispružite noge, popijete malo vode i kad se vi umirite i kontrakcije će proći. Primjećujete da možete češće jesti ali rasporedite obroke .

 

Vaša beba

Dužina bebe je oko 38 cm a težina oko 1000 g .

Beba u ovoj nedjelji raspoznaje tamu i svjetlost a može da trepće. Trepavice su dovoljno narasle i štite sluzokožu oka. Nervni sistem je razvijen dovoljno da reguliše tjelesnu temperaturu.

 

Savjet za ovu nedjelju

Sad se ljekarski pregledi obavljaju češće i to je obično na dvije sedmice. Ukoliko vaš ljekar primijeti da nešto nije u redu tražiće da izvršite dodatne analize, a redovno ćete raditi pregled, mjerenja težine i krvnog pritiska, krvnu sliku i kontrolu urina.

Bilo bi dobro da pohađate školu za trudnice ako ste u mogućnosti. Ukoliko niste pronađite što više informacija o predstojećim nedjeljama trudnoće i porođaju.