Vodič za oblačenje djevojčica u tinejdžerskom uzrastu

U adolescentskom dobu odjeća se koristi da se izrazi vlastiti stil, a ponekad čak i da bi se prkosilo društvu. Dakle, izbor odjeće za tinejdžerke često postaje pravi test za život njihovih roditelja. Budući da oni žele da im dijete nosi udobnu, lijepu i urednu odjeću, a dijete ipak, traži nešto svijetlo, posebno i, kako se čini, za odrasle.
Kako bi riješili taj problem dizajneri su počeli više pažnje posvećivati tinejdžerskom načinu razmišljanja, stvarajući kreacije koje su kombinacija ličnosti, emocije i stila!Lijepa odjeća za mlade je vrlo često ukrašena čipkom i volančićima. Čipkanim materijalima možete ukrasiti jeans i klasične pantalone, košulje, bluze, haljine i druge odjevne predmete. Za razliku od odjeće za odrasle, kod stvari za tinejdžerke nikada se čipka ne koristi kao bazni materijal,već samo kao detalj. Volanima  možete ukrasiti  bluze, košulje i haljine. Mogu da se nalaze sa strane, sprijeda, na rukavima i po rubovima.

Kako bi dodatno uljepšali odjevne komade na njih možemo dodavati razne vrste detalja poput veza, aplikacija i dugmića.

Djevojčice veoma je važno da upamtite osnovno pravilo za odjevanje u ovom periodu vašeg odrastanja. Vaš lični stil gradite na taj način kako bi izgledale kao prave dame bez obzira da li ste u datom momentu izabrale casual ili neki klasičniji outfit.

Trendi odjeća za tinejdžerke uvijek uključuje puno svijetlih boja i  fancy slika, kako bi privukle pažnju ove dobne skupine. Obično se na njima nalaze  likovi iz crtanih filmova, popularni glumci i pjevači te slike koje pokazuju neku aktivnost (vožnja skateboardom, ples, sviranje muzičkih instrumenata, itd.)

S obzirom da su došli hladniji dani ormar jedne tinejdžerke trebao bi se dopuniti novim zimskim komadima odjeće koja bi upotpunila njihov outfit.

Zimska odjeća često uključuje elemente ljetne mode – svijetle majice i košulje koje se nose u kombinaciji sa džemperima, prslucima i jaknama. Ormar tinejdžerke treba organizovati tako da se u njemu nađu i opuštenije kombinacije tzv.slobodni stil kao i  prefinjeni i sofisticirani modeli u zavisnosti od prilika u kojima se pomenuti nose. Naravno da se mora povući crta između odjeće za školu i odjeće za neke posebne prilike poput rođendana, proslava, nastupa… Kao prvi izbor svake tinejdžerke nalaze se uske farmerke, pamučne majice i duksevi. Svakako da pored te vrste tzv. casual odjece djevojčice u svom ormaru treba da imaju i neke svečanije kombinacije. Na vrijeme ih treba naučiti da izgledaju prefinjeno pa čak i u standardnoj casual kombinaciji.
Sportske aktivnosti bilo da se radi o bavljenju nekim sportom ili pak samo šetnji sa drugaricama u prirodi zahtjevaju ležerniju odjeću. Obično se izvodi u tradicionalnom stilu: trenerka, helanke, dukserica, labavije hlače, pamučne majice i sportske jakne sa kapuljačom. Obično je to garderoba koja je izrađena od prirodnih matreijala poput pamuka i kepera.
Brendirana sportska odjeća za ovaj uzrast obično se proizvodi u širokom spektru boja i uzoraka. Najznačajnije je da sva odjeća koja se proizvodi za ovu dobnu skupinu posjeduje elemente koji će  naglasiti emociju i energiju svoje buduće  vlasnice.

Pripremila:Vanja Sovilj-Kršić, modni brend VanyaMay