5. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

Stigli ste do pete nedjelje trudnoće – ovo je jedna osmina vaše trudnoće. Fizički, sada već osjećate neke od simptome trudnoće npr.: mučninu, povraćanje ili osjetljivost grudi. Umor je jedan od glavnih simptoma u ovom periodu, zato se odmarajte svaki put kada za to imate vremena. Ljudi oko vas još uvijek ne primjećuju bilo kakav znak dramatičnih promjena koje se dešavaju u vama. Prvi pregled kod ginekologa treba da se obavi između 5. i 8. nedjelje trudnoće kako bi ginekolog ustanovio gestacijsku starost, utvrdio vitalnost ploda, odredio vjerovatan termin porođaja i posavjetovao vas o neophodnoj njezi i praćenju trudnoće.

Vaša beba

Duboko u materici, razvija se embrion nevjerovatnom brzinom. Sada je veličine košpice narandže (nešto veći od jednog milimetra) i još ne liči na ljudsko biće ali se može vidjeti na ultrazvuku. U ovom stadijumu vaginalni ultrazvuk daje mnogo više detalja nego abdominalni ultrazvuk. Ćelije embriona u ovoj nedjelji se dijele na tri sloja – endoderm, mezoderm i ektoderm, od kojih će se kasnije formirati različiti organi ljudskog tijela.
Iz unutrašnjeg sloja (endoderma) nastaće pluća, crijeva i prvobitni urinarni sistem, kao i štitna žlijezda, jetra i pankreas. Od srednjeg sloja (mezoderma) će se formirati srce (ove nedjelje ono će početi da kuca), kardio-vaskularni sistem, kosti, mišići, hrskavica, polni organi i bubrezi. Spoljašnji sloj (ektoderm) će biti odgovoran za razvoj nervnog sistema, kože, kose, mliječnih i znojnih žlijezda i zubi.

Savjet za ovu nedjelju

Ako ste vježbali prije trudnoće slobodno nastavite (manjim intenzitetom) jer vježbanjem razvijate snagu i izdržljivost koja će vam biti potrebna da se izborite sa sve većom težinom, ali i sa fizičkim naporom kada dođe vrijeme za porođaja. I na kraju, poslije porođaja ćete svakako lakše vratiti svoju liniju ako budete vježbali tokom trudnoće. Odlučite se za laganiju aktivnost, prilagođenu vašem drugom stanju i uživajte. Šetnja i plivanje su dobar izbor za sve trudnice.