9. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

Trudnoća napreduje a vi ste čas sretni, čas tužni, nasmijani ili možda plačete. Sve je to normalno. Promjene raspoloženja trudnice su uticaj hormona. Pokušajte da nađete način da se opustite, radite ono što vama najviše odgovara i nemojte da brinete. Možete da razmišljate šta biste mogli da kupite od gardarobe jer ako već nije, počeće da vas steže stara odjeća.
Ukoliko ste rekli svima da ste trudni nemojte se nervirati zbog raznih komentara i savjeta, ponašajte se kako vi mislite da treba i okružite se pozitivnim osobama.

Vaša beba

Sad je veličina ploda oko 2,5 cm.
Sada se formiraju unutrašnje i spoljno uho bebe a takođe i jezik. Izdanci iz kojih će poslije rasti zubići su takođe u fazi razvoja. Oči bebe su porasle i već sadrže pigment ali boja je konačna tek između 6.i 9. mjeseca života i na nju utiču nasljedni faktori.

Savjet za ovu nedjelju

U ovoj nedjelji je najvažniji plan pravilne ishrane. Kao što već znate ,zdravo je u trudnoći dobiti 10-12 kg, 15 kg najviše. Nemojte jesti za dvoje nego obroke rasporedite i pazite šta jedete. Kvalitetna hrana je prioritet a slatkiše i grickalice izbjegavajte u širokom luku. Pokušajte isplanirati koliko možete dobijati u kojem tromjesečju a ukoliko ste zbog mučnina izgubili neki kilogram, ne brinite, u narednom periodu to ćete nadoknaditi.