8. nedjelja trudnoće

Vaša trudnoća

Ukoliko je ovo vaša prva trudnoća možda još ništa ne možete primijetiti ali ako je u pitanju druga ili svaka naredna vaš stomak je malčice veći. Sa svakom trudnoćom mišići i ligamenti slabe, naravno ukoliko između trudnoća ne radite intenzivne vježbe za stomak. U 8.nedjelji treba da obratite pažnju na intenzitet vježbi ukoliko trenirate. Možda ćete osjetiti da se brže zamarate i trebate prilagoditi intenzitet. Možete umjesto vježbi ići u šetnju ako vam to više prija.

Materica je sada veličine veće narandže.Moguće je da primijetite da vam se koža mijenja. To se dešava zbog uticaja hormona u trudnoći i može se desiti da vam lice izgleda kao da ste u pubertetu a ne trudnoći. Ne brinite, i to će vremenom proći, najvjerovatnije sa početkom drugog tromjesečja.

 

Vaša beba

Fetus je sada dugačak oko jedan centimetar.

Ovo je interesantan period razvoja fetusa. Kosti se formiraju a beba već može da savija ruke i noge u laktovima kako god vam one čudno izgledale. Sada su sitne i nisu izdužene ali rastu intenzivno. Glava je upečatljiva jer dominira u odnosu na tijelo. Oči izgledaju razmaknuto a polako se nazire nos odnosno vrh nosa. Prsti na rukama i nogama se jasnije vide kao i svi dijelovi koje ste do sada nazirali. Najvažnije što se formira su disajni putevi i srčani zalisci.

 

Savjet za ovu nedjelju

Umor i dalje prati razvoj fetusa tako da vam treba dosta odmora. Ukoliko vam stari jastuk nije udoban nabavite novi, anatomski ako je moguće. Već je vrijeme da kupite i novi grudnjak i eventualno neki novi komad gardarobe ako je potrebno.