Liječenje steriliteta

IZBOR METODE LIJEČENJA ZAVISI OD UZROKA STERILITETA, GODIŠTA PARTNERA, DUŽINE TRAJANJA STERILITETA I MNOGIH DRUGIH FAKTORA. AKO SE UZROCI NE MOGU OTKLONITI, ŽENA MOŽE ZATRUDNITI VJEŠTAČKOM OPLODNJOM.

Liječenje steriliteta kod muškarca

Opšti seksualni problemi: prerana ejakulacija ili impotencija može se izliječiti lijekovima ili konsultacijama sa stručnim licem.

Nedostatak sperme: u zavisnosti od uzroka moguće je liječenje operacijom ili hormonalnom terapijom. Moguće je spermu uzeti direktno iz testisa i sa njom pokušati vještačku oplodnju.

Lječenje steriliteta kod žene

Stimulacija ovulacije lijekovima: lijekovi su glavni izbor liječenja za žene koje su nepolodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lijekovi regulišu ili izazivaju ovulaciju. Ponašaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju.

Operacija: u zavisnosti od uzroka steriliteta operacija je izbor liječenja steriliteta. Ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda obično se operacijom problem može otkloniti.

Vantjelesna oplodnja

Vantjelesna oplodnja takođe se naziva IVF (in vitro fertilization). Ova tehnika uključuje uzimanje jajne ćelije iz jajnika i oplođenje te jajne ćelije spermatozoidima u petrijevoj šolji, ostavljanje u inkubatoru 3 do 5 dana i nakon toga vraćanje oplođene jajne ćelije u matericu. Ova tehnika se često koristi ako su oba jajovoda blokirana, kod endometrioze, indiopatskog steriliteta, poremećaja ovulacije koji ne djeluju na lijekove, muškog steriliteta itd. Ova metoda zahtjeva dnevne hormonalne injekcije i česte laboratorijske testove.

Intrauterina inseminacija

Za razliku od vantjelesne oplodnje ovdje se sperma direktno postavlja u matericu u toku ovulacije kod žene. Koristi se u slučaju muškog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost) a takođe i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lijekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se liječiti ovom metodom.

PODIJELI

Facebook
Twitter