Novogodišnje odluke i kako ih se držati?

Novogodišnje odluke i kako ih se držati

Mnogi od nas u ovo doba godine donose novogodišnje odluke. U novoj godini ću smršati, hraniti se zdravije, prestati pušiti, bolje raspoređivati novac… Ipak, ništa od toga ne ostvarimo. Zašto? Često nismo dovoljno istrajni ili naše odluke jednostavno nisu realne. Odlučili smo da se pozabavimo problemom novogodišnjih odluka, da ti pomognemo da doneseš neke dobre i, što je najbitnije, da ih se držiš!

novogodišnje odluke
Foto: unsplash.com

Zašto naše novogodišnje odluke propadaju?

Prvo treba da se zapitamo zašto naše novogodišnje odluke propadaju. Većina nas donosi neke odluke, koje su društveno uslovljene. Tvoje odluke često liče na odluke tvoje prijateljice? Ona misli da treba da smrša, govori isto i tebi, a i ti vidiš da bi trebalo? To je to, odluka je donesena. Ovo, naravno, nije loša odluka, ali koliko ti to stvarno želiš? Možda si gurman i stvarno uživaš u hrani, i tvojih par kilograma viška ti ne smeta uopšte. Drugi razlog koji vodi naše odluke u propast je nejasnoća. Želiš da mijenjaš nešto, ali ne znaš tačno šta, niti kako to da postigneš, pa doneseš pogrešnu odluku. I treći – nemaš plan.

Kako se držati odluka?

Tvoje odluke treba da budu određenije. “U novoj godini ću smršati” nije dovoljno dobra odluka. Određivanje konkretnog cilja će ti pomoći. Odredi koliko kilograma želiš da izgubiš, i u kom vremenskom roku. Pet kilograma u sljedeća dva mjeseca je konkretna odluka.

Praćenje i mjerenje je bitno. Ukoliko je tvoja odluka da više čitaš u sljedećoj godini, mjeri svoj napredak. Upisuj u notes koliko stranica pročitaš dnevno. Kada pratiš progres, mnogo je lakše držati se rutine.

odluke
Foto: unsplash.com

Tvoji ciljevi treba da budu dostižni. Ako sebi zacrtaš veliki cilj, dostizanje istog može biti frustrirajuće. Neka tvoji ciljevi budu realni, a kada ih dostigneš, metu je lako podići na veću visinu. Možda u novoj godini želiš uštediti nešto novca. Ne odvajaj trećinu plate. Postavi realan cilj. Neka to za početak bude 10-i dio plate, jer je to iznos za koji, sigurno, nećeš osjetiti da ti nedostaje.

Da li odluku donosiš zato što to stvarno želiš? Ako je odluka donesena jer smo ljuti na sebe, kažnjavamo se, kajemo i sl. odluka sigurno neće potrajati. Razmisli o tome da li odluku donosiš iz pravih razloga.

Jednostavne odluke

Donosimo ti par jednostavnih odluka koje možeš donijeti i lako sprovesti u djelo. To će ti pomoći da si podigneš moral, i istreniraš se za sprovođenje krupnijih odluka.

Izbaci plastiku. Potrudi se da koristiš manje plastične ambalaže. Počni s tim što ćeš nabaviti platneni ceker i odbiti plastičnu vrećicu u marketu.

Čitaj redovno. Da stvoriš naviku čitanja dovoljno je da čitaš svaki dan 15 minuta. Svi imamo 15 minuta vremena dnevno. Obavezno prati svoj napredak: koliko stranica dnevno ili koliko knjiga mjesečno pročitaš.

novogodišnje odluke
Foto: unsplash.com

Idi stepenicama i prošetaj do marketa. Umjesto liftom, idi stepenicama. Ako ne obavljaš veliku kupovinu, prošetaj do marketa. Zdravije je, i bolje za okolinu.

Ne kupuj što ti ne treba. Prije kupovine triput razmisli da li ti je ta stvar zaista potrebna. Razmisli koliko je korisna, kako i koliko često ćeš je upotrijebiti, gdje ćeš je odložiti…

Vodi dnevnik. Ne moraš pisati romane svaki dan o tome šta ti se sve izdešavalo. Zapiši svega tri rečenice pred spavanje kako si se osjećao/la tog dana.

Istegni se svako jutro. Potrebno je svega 5 min ujutro da istegneš tijelo sa par pokreta i razbudiš se.

Neke od ovih mini navika će možda prerasti u mnogo veće. Možda malo istezanja i penjanja uz stepenice preraste u pravi trening. Zamjena plastične vrećice u ozbiljnu ekološku svijest. Dovoljno je da doneseš odluke i držiš je se!

Izvor: Ultra magazin