TATINE PRIČE: 4 stvari koje sam naučio da radim za svoj brak nakon što smo dobili djecu

Moja žena i ja smo zajedno petnaest godina, a vjenčali smo se prije šest. Uvijek nas pitaju:”Kako uspijevate? Koja je tajna vašeg odnosa?”.

Mi nemamo čarobni recept. Kada smo bili mlađi, stvari su izgledale lakše. Sjećam se da je period planiranja venčanja bio stresan, ali kada vratim film, taj proces je zapravo bio tako jednostavan u poređenju sa – recimo – podizanjem djece. Tokom braka, a posebno kada su došla djeca, naučio sam pojedine stvari koje su bitno uticale na naš odnos a ovo su neke od njih, piše Mother.ly.

  1. Prepoznajte znakove stresa jedno kod drugog

Nakon godina provedenih zajedno, moja supruga i ja smo naučili kako da odredimo nivoe stresa jedno kod drugog. Takođe smo naučili kako da se ponašamo jedno prema drugom na osnovu toga koliko stresa osjećamo.

Pokušajte da budete svjesni raspoloženja vašeg partnera i signala koje vam on daje.

Trudite se da postupate u skladu s tim i ne dolivajte ulje na vatru.

Veoma je lako da se posvađate sa nekim ko je već iznerviran ili pod stresom. Vještina je u tome da smirite takvu osobu i pružite joj podršku na temelju koje će moći da prevaziđe stresne trenutke.

2. Komunicirajte jedno sa drugim i otkrijte koji metod komunikacije među vama najbolje funkcioniše

Od ključnog je značaja da shvatite koji način komunikacije najbolje funkcioniše između vas i vašeg partnera. Svaka asertivna komunikacija produbljuje razumijevanje među ljudima. Trudite se da pričate i da slušate jedno drugo što više.

Razgovarajte o danima na poslu, o vašoj djeci, ali i o brigama koje vas muče.

Isto tako zapamtite da ne mora svaka komunikacija da uključuje i riječi. Ponekad ćete se najbolje povezati ako večerate ili gledate jedno u drugo u tišini.

3. Uživajte u vremenu koje ste izdvojili samo za sebe – oboje to zaslužujete!

Važno je da imate trenutke za sebe. Svakome je potrebno vrijeme za punjenje baterija, bez obzira na to da li ćete otići na trening pilatesa, na večeru sa prijateljima ili časove stranog jezika.

Kada smo živjeli u San Francisku (prije bebe), moja supruga je odlučila da želi da ide na balet. Ovo mi je u početku bilo neobično jer je ona sticala nova iskustva bez mene. Ipak, to se ispostavilo kao sjajna stvar. Samostalne aktivnosti će vam pomoći da zadržite osjećaj nezavisnosti i ispunjenosti.

4. Upoznajte svoga partnera i nikad nemojte prestati da učite

Kako pripremiti svoj brak za sve te nevjerovatne i kompleksne stvari koje zajednički život donosi? Upoznajte svog partnera! Ne morate se zabavljati godinama kao moja supruga i ja, ali mislim da je veoma važno da komunicirate efikasno i da razumijete da ste oboje jedinstvena ljudska bića.

Potreban nam je naš prostor da bismo mogli rasti, učiti i proširiti naše horizonte.

Jednu rečenicu Muhameda Alija često volim da citiram:“Čovjek koji gleda na svijet sa pedeset isto kao što je radio sa dvadeset, izgubio je trideset godina svog života.” 

Dozvolite sebi rast i promjene. Isto to dozvolite i vašem partneru. Usudite se da rastete sa svojim partnerom, da razgovarate o promjenama i prilagodite im se zajedno.  

Priredila: MamaKlik

Kako se kombinuje HALJINA NA PATIKE? Ova 4 modela se super slažu!

 

10 trikova pomoću kojih možete prepoznati LAŽNI NAKIT

Kako podići SAMOPOUZDANJE kod djece: 11 efikasnih taktika za samopoštovanje