Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!

Dr Nestorović: Da li treba uklanjati krajnike?
Screenshot: Vodic za roditelje yt

„Roditelji, dijete treba da mazite, kad to radite, luči se oksitocin, hormon sreće, a to je nešto fantastično za imunitet”, otkriva dr Nestorović

Kada je riječ o dječjem zdravlju, svaki roditelj će imati da kaže nešto drugo. Ono što je gotovo svima zajedničko su te famozne respiratorne infekcije – sekret i kašalj najveći su neprijatelji vrtićke i one malo starije dece. Dr Nestorović Branimir, najcjenjeniji dječji pulmolog, doktor u beogradskoj Univerzitetskoj dječjoj klinici „Tiršova”, na pitanje šta su zapravo najveći problemi djece, bez dvoumljenja kaže – prehlade!

Otprilike 70% zdravstvenih problema kod djece su upravo raznorazne infekcije. Djeca do četvrte godine izgrađuju imunitet, a čak do pete ne umiju da iskašlju sekret i to im stvara problem i produžava proces ozdravljenja.

Dr Nestorović objašnjava kako skidati visoku temperaturu i razlikovati viruse od bakterija

„Roditelji, dijete treba da mazite, kad to radite, luči se oksitocin, hormon sreće, a to je nešto fantastično za imunitet”, otkriva dr Nestorović

Inače, doktor dodaje da je sam kašalj kod djece u 90% slučajeva bezazlen.

„Jedan Amerikanac je istraživao i na kraju izračunao – ako se u toku dana nakašljete do 34 puta, to je relativno bezazleno. Preko toga je znak za uzbunu” – pomalo u šali kaže dr Nestorović.

Ono čega se plaše mnogi roditelji čija deca često boluju od bronhitisa je  – astma.

Ipak, donekle mogu da odahnu. Česti bronhitisi nisu siguran put ka astmi. To je genetska bolest i onaj ko treba da je dobije, dobiće je svakako. Najčešći pokretač astme je upravo kijavica, a ako je djeca ne dobiju do četvrte – pete godine, jako je mala šansa da će je dobiti kasnije, dodaje doktor.

Što više djece imate u kući, svako sljedeće ima manje šanse da oboli od astme. Besprijekorna čistoća jenjava sa svakim sljedećim djetetom, kaže dr Nestorović

Šteti li hladan vazduh djetetu?

„Ja sam se kao mlađi smijao kad vidim zamotano dijete, prekrivenih usta. Ali, nisam bio u pravu. Nedavno je objavljen rad, zasnovan na istraživanjima koja su dokazala da je, ako udišete hladan vazduh i rashladite disajne puteve ispod 32 stepena, rizik od respiratorne infekcije četiri puta veći”, kaže doktor Nestorović.

Šta smeta dječjim plućima?

„Postali smo suviše čisti. Kupamo se više puta dnevno. Upotreba antibiotika ne jenjava, hrana je puna hormona, ambalaža u koju se pakuje puna je estrogena. Znakove za reciklažu niko ne čita, ali treba ih pogledati i kupovati samo ako na ambalaži stoji broj 2, 3 ili 5. To je relativno bezazleno”, objašnjava dr Nestorović.

Govoreći dalje o tome šta smeta djeci, doktor dodaje da naše generacije nemaju stimulus za imuni sistem, pa on ništa ne može da nauči i zato reaguje na besmislice.

Odgovor našeg imunog sistema koji je još uvijek kakav-takav je star, a sada počinjemo da plaćamo i ceh civilizacije – mobilnih telefona, interneta, pa čak i dizel čestica.

„Što više djece imate u kući, svako sledeće ima manje šanse da oboli od astme. Jednostavno je – besprijekorna čistoća jenjava sa svakim sledećim detetom. Pretjerana higijena je naš neprijatelj”

Na pitanje šta bi preporučio roditeljima dece koja imaju problem s respiratornim infekcijama, doktor odgovara – eterična ulja.

Dr Branimir Nestorović: Za novorođenče je važan nježan majčin dodir

Terapija biljkama nije bez veze

„Eterična ulja su izuzetna. Ulje od origana, recimo, ubija jednu od upornih bakterija koja je otporna na sve antibiotike; zatim odlično je ulje od eukaliptusa i bosiljka. Za suv kašalj ulje od nane je jedan od najjačih lijekova koji postoje. Timijan smanjuje lučenje sekreta, a bijeli sljez je jedan od najboljih lijekova za suv kašalj. Sve vrijeme govorim o uljima za inhalaciju. Terapija biljkama nije bez veze. Izuzetak je možda kamilica za one alergične na ambroziju. A redovne inhalacije, ako je to terapija, takođe mnogo pomažu”, ističe dr Nestorović.

Česte zablude

Kada je riječ o nekim zabludama koje su duboko ukorijenjene u našem društvu, poput one da se bebi koja plače šire pluća, doktor uz osmijeh kaže da je to isto kao kad kažu „neka beba plače, manje će da piški”, dakle bez ikakvog osnova.

„Roditelji, dijete treba da mazite, kad to radite, luči se oksitocin, hormon sreće, a to je nešto fantastično za imunitet”, otkriva dr Nestorović

Ako hoćeš da ti dijete bude zdravo, ponašaj se kao siromah: Neobičan savjet pedijatra

„Oni koji imaju alergije, spadaju u inteligentne ljude, pokazala su neka istraživanja” – kaže doktor Nestorović.

Još jedna od stvari kojima naš narod pribjegava jeste mazanje kozjeg i ovčjeg loja na pluća djetetu koje kašlje, ne bi li lakše izbacilo sekret.

„Ne znam samo kako će to doprijeti do pluća”, kaže doktor „Jedina korist od toga je što se pluća utople pa se možda sekret malo odlijepi, ali to biste postigli bilo kakvim toplim oblogama.”

Izvor: zelenaucionica.com