TRUDNICE I KORONA: Buduće mame ne spadaju u rizičnu grupu za oboljevanje od koronavirusa

Trudnoca-TRUDNICE-I-KORONA-Buduće-mame-ne-spadaju-u-rizičnu-grupu-za-oboljevanje-od-koronavirusa-mamaklik.com_.jpg

Trudnice i korona virus:Za sada nijedna trudnica nije umrla od korona virusa, a novorođene bebe se ne odvajaju od svojih zaraženih majki

Za razliku od oboljevanja od gripa, trudnice ne spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju razvijanje težih simptoma korona virusa. Iako su podaci ograničeni i smjernice fleksibilne, zdravstveni zvaničnici iz Ujedinjenog Kraljestva umirili su mnoge buduće mame. Kada je riječ o temi trudnice i korona virus, više detalja donosimo u nastavku:

– Do sada nijedna trudnica nije umrla od korona virusa. Zdravstveni zvaničnici tvrde da iako se trudnica zarazi korona virusom, ne postoje dokazi da on može da se prenese na bebu. U pitanju je novi virus i tek učimo o njemu, pa ćemo, kako novi dokazi budu izlazili na vidjelo dopunjavati uputstva za javnost – istakao je Edvard Moris, predsjednik Kraljevskog koledža za pedijatriju i dečje zdravlje, prenosi Telegraf.

U narednih nekoliko nedjelja i mjeseci, trudnice u Ujedinjenom Kraljevstvu sigurno će biti pozitivne na korona virus. Iako su podaci za sada ograničeni, tješi nas to što ne postoje dokazi da se virus može prenijeti sa trudnice na bebu.

U istraživanje koje su naučnici sproveli, uključili su i izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o oboljelim trudnicama u Kini, gdje se pratilo stanje 147 zaraženih trudnica. Došli su do zaključka da je svega 8% njih ispoljavalo ozbiljne simptome virusa, a samo 1% postao je ozbiljno bolestan.

Trudnice i korona virus: Simptomi su najčešće blagi, ali imunološki sistem trudnice je promjenjiv

Kod većine zaraženih trudnica razvili su se blaži ili umjereni simptomi virusa, dok postoji jedan prijavljen slučaj u kojem je trudnici bila potrebna mehanička ventilacija.

Dopunjen izvještaj potvrdio je da toj trudnici urađen hitan carski rez i da se dobro oporavila.

– Potpuno je razumljiva zabrinutost trudnica zbog virusa i negativnih efekata, koje on može imati po njihovo zdravlje i zdravlje fetusa – istakao je Kristofer Zan, sa Američkog koledža opstetričara i ginekologa.

Poznato je da se trudnicama imunološki sistem mijenja, zbog čega kod njih često dolazi komplikacija usljed zaraze virusom kao što je grip. Ipak, nisu sve ove bolesti iste. I dalje se ne zna šta se tačno dešava trudnicama koje su pozitivne na korona virus.

Rizici su trenutno veoma niski, ali su u Ujedinjenom Kraljevstvu izdata su uputstva u kojima stoji da trudnice koje imaju zdravstvene probleme poput lupusa i dijabetesa, moraju više da se paze.

Korona virus u trudnoći: Različita mišljenja o uticaju SARS-a i MERC-a na trudnice

Prema Američkom centru za kontrolu bolesti i infekcija, postoje izvještaji koji pokazuju da SARS, koji je genetski povezan sa korona virusom, ne može da se prenese kroz majčino mlijeko, ali da postoje drugi rizici.

Oni dodaju i da su korona virusi poput SARS-a i MERC-a, usko povezani sa pobačajima i mrtvorođenim bebama.

Visoka temperatura u toku rane trudnoće može da poveća rizik od urođenih defekata kod beba – prenosi Science alert.

– Ne postoje podaci koji povezuju COVID-19 sa povećanim rizikom od pobačaja, niti imaju veze sa ranim prekidima trudnoće. Izvještaji prethodnih istraživanja trudnica u vrijeme SARS-a i MERC-a pokazuju da ne postoji ubjedljiva veza između infekcije i povećanog rizika od pobačaja ili gubitka djeteta u drugom trimestru – prenose zdravstveni zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Porodilje, bebe i korona virus: Ne postoji dovoljno dokaza da bi se dijete izolovalo od inficirane majke

U Kini su sproveli malo istraživanje u kojem je učestvovalo devet trudnica sa COVID-19 upalom pluća. Naučnici su od trudnica uzeli uzorke amniotičke tečnosti, krv pupčane vrpce i majčinog mlijeka. Pored njih i bebama je odmah po rođenju urađen bris. Svi uzorci su bili negativni.

U uputstvima za javnost, zdravstveni zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva ističu da se situacija konstantno razvija i da će kako informacije budu pristizale, oni tako obavještavati javnost. Po onome što je za sada poznato, prednosti dojenja i prisnosti majke i novorođenčeta, nadmašuju sve moguće rizike.

– Na osnovu trenutnih dokaza, ne vjerujemo da žene koje su pozitivne na korona virus treba da se odvajaju od svojih beba. Uticaj odvajanja, makar i kao mjera predostrožnosti, može značajno da utiče na majku i dijete. Razmotrićemo ovu odluku kada budemo imali više dokaza – objasnio je Rasel Viner, predsjednik Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa.

U međuvremenu, buduće majke treba da se drže podalje od inficiranih ljudi, da redovno peru ruke, ograniče ili otkažu duga putovanja i da kontaktiraju svog ljekara, ako imaju više pitanja.

Telegraf.rs

KORONA virus kod DJECE: Simptomi i kako prepoznati da je u pitanju COVID-19

KORONA VIRUS: Simptomi, kako se zaštititi i spriječiti širenje zaraze

Neinvazivni prenatalni testovi u trudnoći (NIPT): Po čemu se razlikuju i kako izabrati najbolji test – savjeti za trudnice