Poznajete li pseće manire, ponašanje koje će osigurati igru djece i pasa

Možda ste onaj tip ljubitelja pasa koji želi da priđe svakoj kuci i izmazi je do besvijesti, a možda ih se pomalo plašite i izbjegavate ih. U svakom slučaju, psi su dio naših života, milioni ljudi ih drže kao kućne ljubimce i tretiraju kao prave članove porodice.

Djecu treba podsticati da vole i poštuju životinje, a druženje sa kučićima ima mnogostruko dejstvo: razvijaju se socijane vještine kao što su empatija i odgovornost, jača imuni sistem djece, a igra sa ljubimcima je fizički aktivna i intenzivna.

Pse treba cijeniti, kao i druge vrste kućnih ljubimaca, i bez obzira koliko slatko i bezazleno djelovali, treba imati u vidu da pod određenim okolnostima mogu i da gricnu. Ugrizi i druge povrede koje ove životnje mogu da nanesu nisu rijetke, ali je važno znati da pas gotovo nikada neće sam napraviti prvi pogrešan korak. 

Treba izbjegavati ponašanje koje iritira pse, koje ih čini uplašenim ili ljutim. Ne gnjavite ih dok jedu, spavaju, ne nastupajte grubo i neočekivano. Posmatrajte govor psećeg tijela: režanje, pokazivanje očnjaka, podvijanje repa, povlačenje unatrag, neki su od pokazatelja da čovjek nije dobrodošao u psećem društvu.

Kao i ljudi, i psi trebaju svoj prostor i poštivanje određenih pravila. Ukoliko ih slijedite, vaš ljubimac neće ispoljavati agresiju i biće srećniji, a sa njim i vi sami.  

Koristite pseće manire

Kada kažemo da koristite pseće manire, to ne znači da treba da jedete sa poda ili trčite za lopticom, već da slijedite određena pravila kada provodite vrijeme sa psima. Osobito ako je riječ o životinjama koje prvi put susrećete.

  1. Prvo i osnovno – rukujte se sa kucama

To znači da psu koji je zainteresovan za kontakt pružite ruku ispod njuške, da vas onjuši i upozna. Ne mašite rukama, i ne pokušavajte da mu priđete s’ leđa ma kako vam to izgledalo sigurnije – definitivno nije. Ne dirajte rep ni pod razno. 

2. Ne izazivajte psa

Dosađivanje psu može da ga frustrira i natjera na ugriz. To je jedino pseće oružje za odbranu interesa. Recimo, ako je kuče svoju pažnju usmjerilo na hranu ili igračku, ne pokušavajte da mu je uzmete.

Zamislite kako biste se osjećali kada bi vama neko maznuo tanjir pred nosom, dok pokušavate da jedete!

3. Pazite na prste

Ako dijete želi da nahrani psa, neka poslasticu stavi na dlan i skupi palac i prstiće. Tako je manje vjerovatno da će kuče slučajno ugristi prst umjesto komadića hrane.

4. Ne mazite psa bez odobrenja njegovog vlasnika 

Neki psi ne vole kontakt sa strancima. Isto pravilo važi i za lutalice, koje ne moraju uvijek biti raspoložene za interakciju.

5. Poštujte pseći lični prostor

Djeca, a naročito ona manja, smatraju kučiće neodoljivim, pokušavaju da ih pomaze ali i zagrle. Psi trebaju svoj prostor, i ovakvo ponašanje može da ih uplaši ili naljuti.

6. Usporite

Neki psi vole lov i grublju igru. Ukoliko dijete trči, jurcaće za njim i pokušati da ga uhvati za pantalonice, što je i zabavno ako je u pitanju štene.

Međutim, niko ne voli da ga pas poganja, pa čak ni u igri. Zato se sporo krećite pored pasa. Nemojte trčati prema njima, ali ni bježati od njih.

Ako nepoznat pas ide prema vama, zaustavite se, i pokušajte laganim korakom da se povučete prema nazad. I izbjegavajte kontakt očima, oni to percipiraju kao odmjeravanje snaga i pokušaće da se nametnu kao dominantniji.

7. Pomozite psima na adekvatan način

Ukoliko dijete naiđe na povređenog ili izgubljenog psa, može pasti u iskušenje da ga povede kući. Ovakve životinje mogu biti uplašene, u bolovima i ne baš prijateljski raspoložene. Najbolje je da odrasli odluče kako pomoći životinji. Način uvijek postoji, a jedan od njih je pozivanje udruženja za zaštitu životinja koje će zbrinuti nesrećnu životinju. 

8. Nadzirite i kontrolišite igru svojih mališana sa psima

Učite ih psećim manirima i poštivanju životinja, prekinite igru kada vidite da se životinja umorila, vodite računa o dječjim postupcima i reakcijama pasa.

Na takav način imaćete srećne klince i još srećnije ljubimce koji će uživati u zajedničkim igrama i zajedničkom odrastanju.

E.Bučinski

Kako biti sretan: Jednostavni savjeti koji će vam uljepšati život

Napravite djeci igračke za razvijanje logike, inteligencije, motorike

Kratki vodič kroz prehladu i gripu: Šta raditi kada je nos začepljen?