Centar za Mame organizuje – Zdrave užine za srednjoškolce-besplatna online radionica

„Zašto zdravo nije mladima pravo?“ naziv je online radionice koja će se održati 26.januara 2021. godine sa početkom u 18 h.

Radionica se održava u sklopu projekta ZDRAVE UŽINE koji realizuje UG „Centar za mame“ iz Banjaluke, a namijenjen je srednjoškolcima, studentima i generalno omladini do 30 godina na teritoriji RS. Poremećaj stepena uhranjenosti bio je do prije nekoliko decenija rijedak pedijatrijsko-endokrinološki izazov, a danas postaje vodeći problem javnog zdravstva 21. vijeka. Debljina je uz fizičke povrede, poremećaj reproduktivnog sistema i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti adolescenata.

Epidemiji debljine doprinosi:

  • okruženje koje podstiče loše prehrambene navike,
  • prekomjerni unos hrane,
  • brz način života i
  • slabu fizičku aktivnost.

Predviđanja kažu da će usljed pretilosti i sa njima povezanih hroničnih nezaraznih bolesti današnji naraštaj djece živjeti kraće od svojih roditelja. Sagledavajući porazne statistike, UG „Centar za mame“ rješenje ovog problema nudi kroz edukaciju omladine o zdravoj ishrani kako bi bili svjesni grešaka koje prave unosom nezdravih namirnica i uticajem istih na zdravlje.

„Kako su trenutno na snazi mjere zbog pandemije virusa COVID-19 odlučili smo da edukacija bude online, a izradili smo i besplatan elektronski priručnik(e-book)    sa konkretnim receptima uz pomoć kojeg se brzo i jednostavno kod kuće može napraviti doručak ili užina za školu/fakultet.

Nadamo se da ćemo na ovaj način podstaći srednjoškolce i studente da sami pripreme svoj obrok, da koriste voće, povrće, zdrava brašna u pripremi užine.“ – poručuju organizatori radionice.

Radionica je zamišljena kao zanimljivo interaktivno predavanje nutricioniste gdje ćeomladina dobila informacije o:

  • zdravim obrocima,
  • kombinovanju namirnica,
  • praćenju zdravstvenog stanja i
  • uticaju ishrane na isto.

Kako bi sve bilo korisno ali i zabavno, radionica će imati i praktični dio, Napravi užinu za 10 minuta, u vidu pripremanja obroka uživo, a učesnike radionice očekuju i zanimljivi pokloni. Stručni saradnik na projektu Maja Tubić Banović, Mr Ph, spec. nutricionizma uživo će
pripremati obroke kako bi učesnici vidjeli da se obroci veoma jednostavno i brzo prave.


Ovaj zanimljiv projekat podržalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade RS,
dok su partneri na projektu Mercator BH koji je pripremio 10 poklon paketa zdrave hrane
za naše učesnike kao i Tupperware Ankica Borisević sa vrijednim poklonima.
Po završetku edukacije svaki učesnik će dobiti E-book (elektronski priručnik) koji će
potpuno besplatno moći skinuti na svoj računar ili mobitel, vrlo jednostavno sačuvati,
odštampati, slati drugarima itd.

Projekat Zdrave užine možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram Centra za mame. Prijava na besplatnu online radionicu moguća je putem LINKA.

Zašto je folna kiselina baš toliko važna?

Efikasan trening za ubrzavanje metabolizma (VIDEO)