Eliksir mladosti: Voće kao saveznik lijepog i mladalačkog izgleda

Rijetki su ljudi koji ne vole voće – u njemu uživaju i djeca i odrasli. Zbog svog slatkog ukusa često se nalazi na našim tanjirima, bilo da je riječ o užini, doručku ili obroku nakon ručka.

OSIM ŠTO JE UKUSNO, VOĆE JE PUNO VITAMINA I MINERALA.

Ono nam pomaže da budemo zdravi, jača naš imunitet, a može doprinijeti i da izgledamo mlađe. Otkrivamo vam koje je voće vaš saveznik lijepog i mladalačkog izgleda:

Voće bogato kolagenom

Vjerovatno ste čuli za kolagen. Mnoge kremice i pomade se hvale da u sebi sadrže ovu supstancu. Kolagen je prirodno prisutan u našem organizmu i veoma je važan za njegovo zdravlje. Isto tako je važan i za elastičnu i zategnutu kožu lica. Međutim, njegove zalihe se s godinama smanjuju, pa tako u slučaju kože njena elastičnost postaje sve slabija, koža se opušta, i bore postaju sve vidljivije.

Kolagen je zapravo protein, a osim u koži, nalazi se i u kosi, zglobovima itd. Poslije 25. godine života proizvodnja kolagena u organizmu se znatno usporava. Zbog toga je veoma važno da konzumirate voće bogato ovim proteinom. Voćke bogate kolagenom su lubenice, jagode, višnje, crvene jabuke i mango.

Voće bogato vitaminom C

Kada je riječ o voću bogatom anti-age sastojcima, tu su najpre citrusi – limun, limeta, pomorandža, koji obiluju vitaminom C. Vitamin C podstiče sintezu kolagena i pomaže da koža izgleda blistavije i mlađe.

Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje svakodnevno unose dosta vitamina C imaju manje bora i ljepšu teksturu kože.

Ukoliko započnete dan čašom vode u koju ste dodali sok od pola limuna, osim što ćete unijeti vitamin C, podstaći ćete i prirodan proces oslobađanja od toksina što će, na duže staze, doprinijeti ljepšem izgledu kože i većem nivou energije.

ZA LjEPŠI IZGLED KOŽE POTRUDITE SE TAKOĐE DA BAR NEKOLIKO PUTA NEDELJNO JEDETE ANANAS.

Ananas putem aktivacije enzima prolidaze podstiče stvaranje kolagena čime se prevenira nastanak bora i poboljšava elastičnost kože.

Voće bogato antioksidansima

Antioksidansi u našem tijelu djeluju na slobodne radikale i podmlađuju naše ćelije. Poznato je da je bobićasto voće najbogatije antioksidansima, zbog toga bi bar dva do tri puta nedjeljno trebalo da pojedete šaku malina, borovnica, aronija ili kupina. Ukoliko ne možete da nađete ovo voće u svježem obliku, možete da kupite smrznuto ili sušeno.

Još jedno voće koje možda ne doživljavate kao voće, a koje predstavlja odličan izvor antioksidansa jesu masline. Masline sadrže obilje polifenola i vitamin E koji zajednički štite našu DNK od oštećenja i pomažu nam da duže izgledamo mlado i da se osjećamo zdravije.

MALINE, KUPINE, BOROVNICE TAKOĐE SPREČAVAJU RAZGRADNJU KOLAGENA USLjED DEJSTVA ŠTETNOG UV ZRAČENJA.

Ako želite mladalački izgled potrudite se da ove namirnice što više budu zastupljene u vašoj ishrani. Uz vas, voće će zavoljeti i vaša djeca, čime pravite dvostruku dobit. 

 

Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!