Ovo su OTROVNE BILJKE u kući (FOTO) – Zaštitite bebe i djecu!

Ovo-su-OTROVNE-BILJKE-u-kući-Zaštitite-bebe-i-djecu-MAMAKLIK.jpg
Foto: ilustracija

Ovo su otrovne biljke u kući koje uzgajamo a da nismo ni svjesni opasnosti koju predstavljaju za bebe, malu djecu pa i kućne ljubimce!

Imate li otrovne biljke u kući? Provjerite u nastavku: predstavljamo listu otrovnih biljaka, njihove fotografije i simptome koje mogu izazvati…

Ovo-su-OTROVNE-BILJKE-u-kući-Zaštitite-bebe-i-djecu-MAMAKLIK.jpg
Foto: ilustracija

Većina domaćinstava nalikuje malim zelenim oazama, prepunim sobnih biljaka. One ukrašavaju prostor, unose mir, pročišćavaju vazduh i smanjuju količinu alergena u zraku, apsorubuju i eliminišu štetne gasove, zračenje kućanskih aparata, duvanski dim, bakterije i gljivice…

Sa druge strane, pojedine vrste baštenskog cvijeća i cvijeća u saksijama mogu da budu toksične, pa predstavljaju potencijalnu opasnost ako stoje na dohvat dječjih ruku.

Ovo-su-OTROVNE-BILJKE-u-kući-Zaštitite-bebe-i-djecu-MAMAKLIK.jpg
Foto: ilustracija

U stadijumu intenzivnog istraživanja okruženja i trpanja svega i svačega u usta, radoznali mališani mogu slučajno da sruše saksije, pojedu zemlju, pa čak i lišće, kao da je slasno predjelo Džejmija Olivera a ne žilavi izdanak sobne biljke. Ccc, a povrće ni da pipnu…Šalu na stranu, trovanja i nesreće se dešavaju i najbolje ih je prevenirati.

Niste sigurni da li imate otrovne biljke u kući ili okruženju? Šta u ovom slučaju možete učiniti:

  • U kući, bašti, ili parku, držite djecu na oku.
  • Izmjestite saksije van domašaja djece, čak i ako su u pitanju neotrovne biljke.
  • Postavite ih na bezbjedno mjesto sa kojeg ni opalo lišće ne može da zaluta na pod.
  • Još bolje, rizično zelenilo uklonite iz kuće dok djeca ne stasaju, a ogradicama ograničite prilazak baštenskom rastinju.
  • Označite saksije i baštensko cvijeće tačnim nazivom biljke da pedijatru – ukoliko dođe do trovanja – možete dati precizne podatke o uzročniku.
  • Informišite se o mogućim simptomima trovanja cvijećem koje uzgajate, kako biste prepoznali situaciju, ako do nje dođe mimo vašeg znanja.
  • Ukoliko baš ne možete bez cvijeća, odlučite se za začinske, jestive biljke. Imaćete svježe, bezopasne začine u svojoj kuhinji, koje će radoznalci uz vaše dopuštenje moći da čupkaju, u zajedničkoj pripremi klope.

S’ tim u vezi, informišite se koje začine mališani određenog uzrasta smiju da jedu.

Ovo-su-OTROVNE-BILJKE-u-kući-Zaštitite-bebe-i-djecu-MAMAKLIK.jpg
Foto: ilustracija

Predstavljamo vam neke od biljaka koje su opasne za djecu i koje mogu izazvati fatalne posljedice

Otrovne biljke u kući: OLEANDER

Oleander sadrži toksine koji izazivaju poremećaj srčanog ritma i cirkulacije krvi, dovode do oštećenja očiju i crijeva. Žvakanje samo jednog lista, cvijeta ili stabla može biti smrtonosno.

Otrovne biljke u kući: RICINUS

Ricinus se smatra jednom od najotrovnijih biljaka na svijetu. Sjeme ricinusa sadrži toksičnu hemikaliju ricin, a konzumacija četiri do osam sjemenki može izazvati tragične posljedice.

Otrov u sjemenkama može dovesti do osjećaja pečenja u ustima i grlu, izazvati intenzivne bolove u trbuhu i krvavu stolicu.

Otrovne biljke u kući: KUKUTA

Kukuta ne raste u saksiji, ali ste ovu biljku vjerovatno često viđali u svom okruženju. Toliko je opasna da je moramo spomenuti.

Može biti fatalna i za ljude, u ovom slučaju djecu, i za kućne ljubimce.

Sadrži smrtonosan otrov koji u dovoljnoj dozi može uzrokovati paralizu srca i pluća. Najpoznatija žrtva kukute bio je grčki filozof Sokrat.

Otrovne biljke u kući: DIFENBAHIJA

Ova raskošna tropska cvijetnica naročito je popularna među kućnim biljkama. Otrovna je od glave do pete, jer sadrži velike količine kalcijum oksalata, koji može izazvati jak bol usana, peckanje i eritem, ako se list samo poliže.

Kroz nedjelju dana može da izazove smetnje pri govoru.

Ukoliko sok difenbahije dođe u dodir sa očima – može izazvati sljepilo.

Brisanjem prašine sa listova, mogu se pojaviti crvenilo i svrab kože.

Otrovne biljke u kući: FILODENDRON

Postoji skoro 500 vrsta ove biljke. Prepoznaćete ga po krupnim listovima, više ili manje zarezanim.

Ova otrovna kućna biljka može dovesti do iritacije kože, usne duplje, oticanja grla, otežanog disanja i stomačnih tegoba.

Otrovne biljke u kući: HORTENZIJA

Hortenzija je prava ljepotica ali i opasnica među cvijećem. Sadrži otrov cijanid, doduše u manjim količinama, pa su trovanja rijeđa.

Otrovne biljke koje možemo naći u okruženju, baštama i domovima:

Među otrovnim kućnim i baštenskim biljkama su i

  • narcis,
  • rododendron,
  • anemona,
  • bršljan,
  • đurđevak,
  • božićna zvijezda,
  • kozlac…

… kao i mnoge druge, koje mogu uzrokovati promjene u funkcionisanju nervnog sistema, smetnje u radu srca, crijevne smetnje…

Otrovne biljke u kući: GALERIJA FOTOGRAFIJA

Ukoliko niste sigurni da li imate uljeza u domu, virnite u galeriju, možda među fotografijama prepoznate vlastitu kućnu biljku:

E.B/MamaKlik.com

Photo: www.pinterest.com

Koliko opasnosti za bebu vidite na ovoj fotografiji?

Kako ojačati IMUNITET kod djece: Izbjegnite 5 najčešćih GREŠAKA zbog kojih su djeca stalno bolesna