Ne bacajte poklopce od vlažnih maramica: Napravite pametnu igračku

Bez obzira za šta se koriste, vlažne maramice su dio svakodnevice svake porodice sa malim djetetom – redovno se kupuju, prazna ambalaža se redovno baca, a evo kako možete da je iskoristite na fenomenalan način:

Kreativna mama Marina Banovec iz Zagreba dosjetila se kako od poklopaca  vlažnih maramica da napravi odličnu razvojnu igračku.

Mama je prvo sakupila čepove i vrućim ljepilom zalijepila na običnu plastičnu podlogu. Poklopci se namijerno ne otvaraju na istu stranu da bi dijete samo moralo da shvati kako da otvori. Igračku je obogatila sličicama predmeta i životinjica koje je jednostavno odštampala i zalijepila ispod poklopaca.

”Maca nam je trenutno najdraža”, naglasila je mama Marina i dodala kako se nakon početnog otvaranja i zatvaranja njena malena Dorina jako zainteresovala za sličice pa tako uči nove oblike, prepoznaje životinjice.

Ideja se inače može primijeniti i za nešto stariju decu pa se tako unutar poklopaca može napraviti memori ili zalijepiti slova da dijete kroz igru uči slova.

“Ovakvi  poklopci  su čvrsti i stvarno zahvalni za ovakvu vrstu razvojne igre, ali mogu se zalijepiti i poklopci različitih veličina i oblika. Na primjer oni od mlijeka jer su manji pa će djetetu trebati precizniji hvat da ih otvori”, zaključila je mama Marina.

Isto tako, ispod poklopaca možete da zalijepite zanimljive materijale i tkanine različite teksture, u veselim bojama, i poklopčiće pretvorite u pravu senzornu igračku za svoje malce.

Sve u svemu – ovo je jedna zaista kreativna ideja za odličnu i još besplatnu razvojnu igračku. A poklopce, vjerujemo, zaista imate priliku da sakupite. Pogotovo sada kada klinci borave više napolju i rukice su im konstantno prljave od igre.

Moj pedijatar(Index)/ MamaKlik.com

 

Odlična ideja: Objasnite matematiku djetetu uz pomoć LEGO kocki