Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba

mamaklik Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba mogu da se pojave u raznim oblicima. Dijete može da odbija da legne u krevet i spava. Može da se budi često ili samo jednom u toku noći, da nemirno spava sa noćnim morama i plakanjem zbog straha od košmara. Nešto rjeđe javljaju se kod djece problemi sa hodanjem u snu, odnosno mjesečarenje.

Uzroci ovih problema mogu biti različiti. Najčešći okidač su stresne situacije ili pogrešan pristup u stvaranju navike spavanja.

U nastavku pročitajte šta možete da uradite u navedenim situacijama.

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba mamaklik

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba:

Kad dijete neće da ide na spavanje ili se budi tokom noći

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba nisu rijetkost. Međutim, svaka navika se stiče ponavljanjem, utvrđivanjem i postavljanjem različitih pravila pa tako i odlazak na spavanje.

Djeca znaju biti jako uznemirena i znaju na vrlo ružan način odbijati odlazak na spavanje.

Prvo što roditelji treba da urade jeste da se pridržavaju nekih osnovnih pravila kao što su izbjegavanje svih ometajućih faktora kao što su aktivna igra, kasni obroci, gledanje uznemirujućih sadržaja na televiziji i slično.

Dijete takođe treba što ranije podsticati da bude samostalno tako da treba pokušati da dijete spava u svom krevetu, da se ne uspavljuje u vašem prisustvu, da odlazi u krevet u isto vrijeme.

Ukoliko dijete legne i traži vas i doziva javite mu se ali mu objasnite da je vrijeme za spavanje i ne zadržavajte se dugo s njim.

Vremenom će dijete naviknuti da ste tu , da je sve u redu ali da je vrijeme za san i odmor.

Kod čestog buđenja, djecu umirite svojim prisustvom ali izbjegavajte da ih premještate u svoj krevet.

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba mamaklik

Pročitajte: Kako da obučete bebu za spavanje


Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba mogu da se manifestuju kao plač i noćne more ili strahovi

Djeca znaju proživljavati noćne more u toku sna i to obično u drugoj polovini noći. Dijete i pored plača i uznemirenosti zna da ste vi uz njega. Budite nježni i probudite dijete, zagrlite ga i umirite. Kad se smiri pitajte ga da vam ispriča san.

Strah koji se javlja kod djece u toku noći nije isto što i noćna mora. Javlja se obično na početku noći malo poslije zaspivanja. Dijete na strah ima burnu reakciju, čak nekad ne dozvoljava ni da ga držite ili grlite.

Reakcija na noćni strah se može odužiti i na sat vremena. Djeca su u stanju sna i ne treba ih buditi nego biti uz njih i ostaviti ih u krevetu.

Koliko god vam strašno izgledao strah i plač djeteta ono će se smiriti i nastaviti spavati nakon nekog vremena. Ako su strahovi česti i intenzivni morate se obratiti stručnjaku.

Mjesečarenje ili hodanje u snu 

Kada dijete hoda u snu ili priča obično ni ne zna šta se dešava. U stanju dubokog sna djeca ustaju i hodaju, sjede na krevetu ili pričaju razne priče. Najčešće je od tri do sedam godina a vremenom nestaje.

Kako se dijete razvija i raste tako je ova pojava rjeđa, obično se u pubertetskom dobu gubi u potpunosti.

Hodanje u snu je nasljedno i često posebno kod jednojajčanih blizanaca. Mogu ga izazvati stres, nedostatak sna, emocionalni problem, neke vrste lijekova…

Dijete nemojte buditi, sklonite stvari koje bi ga mogle povrijediti i pazite na njega u fazama kad hoda u snu. Treba lagano pokušati usmjeriti ga prema krevetu i paziti prvenstveno na sigurnost.

Ukoliko problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba potraju, konsultujte se sa pedijatrom.

MamaKlik.com

Raniji odlazak djeteta na spavanje utiče na mentalno zdravlje roditelja