10 slavnih parova koji su se borili sa neplodnošću

Slavne ličnosti, kao što su Sarah Jessica Parker, Brooke Shields, Nicole Kidman i Courteney Cox, prolazile su pakao neuspješnih in vitro oplodnji, inseminacije i pobačaja. Doživjele su poražavajuće situacije, bol i razočaranje, ali su svoju popularnost iskoristile da pomognu svim parovima koji prolaze kroz iste probleme, tako što će pričati o svojim iskustvima.

Chrissy Teigen i John Legend

Vjenčali su se 2013. Pokušavali su godinama da dobiju bebu, ali nikako nisu uspijevali.

“Reći ću vam iskreno, John i ja imamo problema. Voljeli bismo da smo dobili dijete prije pet, šest godina, ali nismo, to je bio proces! Odlazili smo doktorima za neplodnost… I, svaki put kad bi me netko pitao hoćemo li imati djece, razmišljala sam “jednog dana pitaćete to pogrešnu djevojku koja se stvarno bori s tim i biće joj vrlo teško”. Zato, mrzim ta pitanja. Mrzim ih. Prestanite me ispitivati”, izjavila je za FABLife 2015.

Chrissy i John dobili su kćer Lunu Simone 14. aprila 2016. godine nakon niza godina pokušavanja i odlazaka na IVF tretmane.

Kim Kardashian West i Kanye West

Sekundarna neplodnost, odnosno poteškoće pri začeću drugog djeteta nisu tako rijetke. S njom su se borili i Kim i Kanye. U jednoj epizodi njihovog reality showa otkrila je da je išla i kod specijaliste za plodnost.

“Puno mi je teže ostati u drugom stanju drugi put. Kada to ne planirate, dogodi se. A kad to želite tako jako, onda se ne događa”, izjavila je Kim za E!International Press Junket.

Ipak, ona i Kanye uspjeli su nakon dužeg pokušavanja. Maleni Saint West rođen je 1. decembra 2015, gotovo dvije i po godine nakon svoje sestre North.

Jaime King i Kyle Newman

Glumica i manekenka imala je pet spontanih pobačaja, pet pokušaja vantjelesne oplodnje i 26 tretmana inseminacije prije nego što je uspjela da ostane trudna. Njena dijagnoza policističnih jajnika velikim je dijelom otežavala trudnoću.

“Kad sam ostala trudna, to je bila najbolja stvar na celom svetu. Nikad se nisam osećala zahvalnije, srećnije i ushićenije”,  ispričala je Džejmi za People.

Sina Džejmsa rodila je u oktobru 2013. godine, a drugog sina Leo Timsa u julu 2015.

Mark Zuckerberg i Priscilla Chan

“Pokušavali smo dobiti dijete godinama. Doživjeli smo tri spontana pobačaja. Puni ste nade svaki put kad saznate da ćete imati dijete. Počnete zamišljati kako će izgledati, imate snove i nade za njihovu budućnost. Počnete planirati, a onda nestanu. To je vrlo usamljeno iskustvo. Većina ljudi ne raspravlja o pobačajima jer se brinu da će to uticati na vaš odnos ili na njih same – kao da ste defektni ili ste učinili nešto da prouzrokujete to. Zato se borite sami… Nadamo se da ćemo dijeljenjem naše priče ljudima dati više nade koju smo mi osjetili i da će to pomoći ljudima da progovore o svojim iskustvima”, objavio je Zuckerberg na svom Facebook profilu 2015.

Te iste godine dobili su prvu kćerku Max, a u krajem avgusta ove godine dobili su još jednu djevojčicu, koju su nazvali upravo tako – August.

Sarah Jessica Parker i Matthew Broderick

Dobili su sina Jamesa 2002. No poslije nikako nisu uspijevali začeti drugo dijete. Odlučili su se za surogat majčinstvo. Tim putem dobili su kćerke bliznakinje Marion Lorettu Elwell i Tabithu Hodge, 2009. godine.

“Istražili smo sve mogućnosti i surogat majčinstvo je bila naša opcija. Pokušavali smo proširiti našu porodicu godinama. Nisam se mogla pretvarati da je sve u redu. Da sam mogla uspješno iznijeti trudnoću nakon rođenja mog sina, ne bih se odlučila na ovu opciju”, bila je iskrena Sarah. 

Courtney Cox i David Arquette

Sa sada već bivšim mužem Davidom Arquettom, popularna glumica iz serije “Prijatelji” godinama je pokušavala dobiti dijete. Uspijevala je da ostane u drugom stanju, ali njeno tijelo nije moglo iznijeti trudnoću. Doživjeli su nekoliko spontanih pobačaja.

“Lako zatrudnim, ali teško ih zadržavam”, izjavila je svojevremeno za “People” magazin.

Unatoč tome, ona i Arquette su se, kažu, vrlo brzo ponovo “bacali na posao”.
“Ne bih rekla da je trudnoća poput šetnje parkom. Ali, što da radiš? Mi jednostavno pokušamo ponovo”, rekla je Courtney.

Nakon IVF tretmana, njihova kćerka Coco rođena je u junu 2004.

Brooke Shields i Chris Henchy

Brooke se borila s cervikalnom displazijom koja joj je otežavala začeće. Odlazila je na in vitro oplodnju i nakon prvog pokušaja, ostala je trudna. No imala je spontani pobačaj.

“Bili smo slomljeni. Sve do tad mislila sam, samo zato što je vrijeme i što ja želim bebu, da će to biti lako”, izjavila je.

Dugo su se borili, ali na kraju su uspjeli. Rodila je dvije kćerke, Rowan 2003. i Grier 2006.

Gwen Stefani i Gavin Rossdale

Nakon dva sina, Gwen je željela još jednu bebu. Pokušavali su godinama ali nije uspijevala ostati u drugom stanju. Šest godina poslije, ipak je rodila i trećeg sina.

Elizabeth Banks i Max Handelman

Nakon godina pokušavanja, okrenuli su se surogat majčinstvu. Oba sina, Felixa i Magnusa, rodila je surogat majka.

“Riječi drugih majki pomogle su mi da se odlučim za surogat majčinstvo. Govorile su mi da su, kad su se porodile, zaboravile da su uopšte bile trudne. I tako, kad smo fokus prenijeli sa trudnoće na bebu, tada je to već postala laka odluka”, ispričala je za Women’s Health.

Nicole Kidman 

Slavna glumica ima dvoje usvojene djece iz braka s Tomom Cruiseom, kćerku i sina. Iz braka s Keithom Urbanom ima biološku kćerku i još jednu kćerku koju su dobili preko surogat majke.

“Svako ko je želio drugo dijete ili dijete, poznaje ovo razočaranje, bol i gubitak koji doživljavate dok pokušavate da ostanete u drugom stanju. Oboje smo jako željeli drugo dijete, ali ja nisam mogla ostati trudna. Imali smo vrlo, vrlo teško iskustvo s plodnošću. Za mene, to nikad nije bilo lako”, ispričala je Nicole u jednom intervjuu.

24sata.hr